Ливърпул победи с 2:1 Астън Вила като гост в отложен двубой от 33-ия кръг на Висшата лига и се изравни по точки с Манчестър Сити на първото място в класирането. "Гражданите" са с по-добра голова разлика и мач по-малко.

Дъглад Луис откри резултата за тима на Стивън Джерард още в началото, но Жоел Матип и Садио Мане оставиха мърсисайдци в битката за титлата. Мениджърът на "червените" Юрген Клоп бе оставил звездата Мохамед Салах на резервната самейка.

Домакините стартираха агресивно и още в 3-ата минута Алисон трябваше да прави решаващо спасяване след опасен удар на Уоткинс. Атаката на бирмингамци обаче продължи. Дъглас Луис стреля с глава, а Алисон отново спаси, но след това бразилският халф направи безпроблемна добавка с крак и опъна мрежата зад своя сънародник.

Радостта на Вила беше твърде кратка. В 6-ата минута след разбъркване в наказателното поле Матип бе най-съобразителен и отклони топката във вратата на Мартинес. 

В 19-ата минута Цимикас центрира и Садио Мане стреля отблизо с глава, но прати топката опасно покрай гредата. Домакините реагираха чрез Дани Ингс, който стеля с глава, но неточно.

В 33-ата минута Филипе Коутиньо получи на добра стрелкова позиция и отправи плътен удар, който премина над вратата. Две по-късно гостите бяха отново близо до втори гол. Трент Александър-Арнолд пусна остро подаване към непокрития Наби Кейта, който обаче от точката за дузапата не уцели топката. 

В началото на втората част Трент Александър-Арнолд стреля опасно от пряк свободен удар, пращайки топката на сантиметри над напречната греда. 

В 65-ата минута Ливърпул излезе напред в резултата. Луис Диас получи на левия фланг, след което с перфектно центриране намери Мане в пеналта, който с глава реализира хладнокръвно.

В 76-ата минута Матип стреля с глава след центриране от ъглов удар, но право в ръцете на Мартинес. След това Кейта отправи мощен изстрел от дистанция, който премина покрай вратата.

Така Ливърпул запази мечтата си жива с ценен успех, който ще постави под напрежение Манчестър Сити. Шампионите гостуват на Уулвърхемптън утре.