Спортният министър на Франция Амели Удеа-Кастера заяви, че феновете на Ливърпул, които не са имали билети, са виновни за сблъсъците преди началото на финалния мач в Шампионската лига.

Съботният финал в Париж, който бе спечелен от Реал Мадрид с 1:0, бе забавен с повече от половин час, тъй като голяма част от привържениците на английския клуб не успяваха да влязат на "Стад де Франс". Около стадиона се бяха събрали куп привърженици на "червените", както и френски ултраси, които създаваха допълнителни проблеми на полицията.

Според крайнодесния френски политик Ерик Земур точно младежите от Сен Дени са били причина за хаоса. 

"Това, което се случи на първо място е, че имаше масово събиране на британските привърженици на клуба от Ливърпул, които бяха без билети или с фалшиви билети", каза цитираният от БТА френски спортен министър Амели Удеа-Кастера.

"Когато има такива струпвания пред входовете, е нормално част от хората да опитат да влязат със сила. Част от младежите от околността опитаха да се смесят с тази тълпа, което доведе до допълнителни проблеми", добави тя пред радио RTL.

След мача много фенове на Ливърпул се оплакаха, че не са успели да влязат на стадиона, въпреки че са имали билети. Кадри от телевизиите, както и видеа на присъстващи, показаха сблъсъците пред входовете на стадиона, хора, които прескачат огражденията около него, а също така и как полицията използва сълзотворен газ срещу жени и деца.

Във Франция определиха случилото се пред Националния стадион като "национален срам", което повдигна много въпроси около готовността на страната да приеме световното първенство по ръгби през 2023 година, както и Олимпийските игри през 2024 година.

От Ливърпул заявиха, че отношението към техните фенове е напълно неприемливо и поискаха от УЕФА пълно разследване на случилото се. 

Според Удеа-Кастера обаче вината за случилото се е основно у Ливърпул, тъй като подобни проблеми с привържениците на Реал не е имало. Тя заяви, че испанския клуб е успя да контролира феновете си, докато Ливърпул се е провалил в това начинание.