Дарвин Нунес се превърна в най-скъпата покупка на Ливърпул. 22-годишният уругвайски нападател, който пристигна от Бенфика срещу 75 млн. евро плюс още 25 млн. под формата на бонуси, даде първото си интервю като играч на мърсисайдци пред официалния сайт на клуба.

 
Поздравления и добре дошъл в Ливърпул. Какво е чувството?

– Наистина съм много щастлив. За мен е истинско удоволствие да бъда част от този страхотен клуб.

Имахте възможността да се разходите из тренировъчната площадка, да видите трофеите и да научите малко повече за историята на клуба…
– Шашнах се, като видях всички тези трофеи. Целта ми е да трупаме още повече купи, за да може след време, като дойда отново тук, да кажа: „Вижте, аз бях част от това и спечелих много трофеи с този отбор“. Това е една от причините да подпиша с Ливърпул – да завоювам много трофеи и титли.

Защо Ливърпул е най-подходящ за вас в този момент от кариерата ви, а и в дългосрочен план?
– Играл съм срещу Ливърпул, а и съм гледал доста мачове на тима от Шампионската лига. Това е моят стил на игра. Тук има страхотни футболисти и мисля, че с лекота ще се впиша във философията на клуба. Ще дам всичко от себе си, за да помогна на отбора. През изминалия сезон с Бенфика играхме на „Анфилд“. Беше невероятно преживяване да видя стадиона и атмосферата на него. Мисля, че Ливърпул има всичко – чудесни футболисти и привърженици, които наистина знаят как да помагат на отбора в определени моменти от мача.

Гледали ли сте скорошното интервю с Ван Дайк, който ви избра като един от най-големите таланти в европейския футбол? Сега ще играете в един отбор с него и няма да се налага да е ваш противник…
– Хубаво е, когато друг футболист говори положителни неща за вас. Радвам се, че той вече няма да бъде мой съперник. Ван Дайк е наистина бърз и силен играч. Лично аз се гордея от думите му. Но положих много усилия, за да стигна дотук.

Говорихте ли с вашия сънародник Луис Суарес, който имаше страхотни моменти в Ливърпул?
– Не, все още не съм имал възможност да се свържа с него. Но със сигурност ще го сторя. Ще си поговорим малко и ще му задам доста въпроси. Той ще ми предложи своята подкрепа и помощ, защото го познавам много добре. Луис Суарес е пример за подражание за мен.

Дебютирахте в Пенярол още 18-годишен. Сега сте на 22 и вече сте футболист на Ливърпул. Чувствате ли някакво напрежение или просто приемате събитията като невероятна възможност за вас?
– Не, изобщо не усещам натиск. Когато подписах с Бенфика, ми зададоха същия въпрос. Не се чувствам притиснат от нищо и никого. Смятам, че единственият натиск върху играч трябва да идва отвътре, за да може нещата да вървят добре. Мисля, че съм се представил доста добре, след като подписах с Ливърпул. Трябва да продължавам по същия начин и да не се отклонявам от този път. Но същевременно ще остана смирен и ще държа краката си на земята.

Какво да очакват феновете от вас?
– Без значение дали ще бележа много или малко, винаги ще полагам максимални усилия. Не съм загрижен дали ще вкарвам попадения. Разбира се, като нападател аз живея за головете. Основното обаче е да помогна на отбора, защото той има нужда от мен, както и аз имам нужда от него. Нямам търпение да започна да тренирам с новите ми съотборници и да ги опозная.

Какво чувствате, като погледнете другите нападатели в Ливърпул?
– Силно развълнуван съм. В клуба има топиграчи със страхотни качества. Например Фирмино. Жота също е невероятен нападател, както и Салах и Луис Диас. Да играя редом с тези „чудовища“ ще бъде специално за мен. Като дете мечтаех да стигна далеч и да бъда в голям клуб в Европа. Но никога не съм очаквал да съм в един от най-великите в света. Със сигурност ще има голяма конкуренция в атака, но това е здравословно за отбора. Всички сме тук, за да си помагаме.

Юрген Клоп направи всички тези изброени футболисти по-добри. Това изпълва ли ви с вълнение?
– За всеки играч е страхотно, че мениджърът може да те подобри и излъска като футболист. Убеден съм, че Клоп ще ми помогне много. Както и моите съотборници, разбира се. Все още съм само на 22 и има какво да уча. Предстои ми чисто ново преживяване в живота.

Колко бързо ще свикнете с идеите на Клоп и неговия щаб?
– Ще бъда тук в продължение на много години. Моята история едва сега започва. На първо място трябва да си почина и да се отпусна със семейството си. И едва след това да започна да се интегрирам в групата по време на предсезонната подготовка. Мисля, че всичко ще бъде много добре.

И накрая – как е английският ви?
– Много лош (смее се). Трябва да го науча бързо. Наистина е важно да говоря английски, защото ще ми помогне много във всичко. Дали знам някоя дума или фраза? Ето ви една: „Шефе“.

 

Глен Прайс, Liverpoolfc.com
Превод на "Тема спорт"