Бившите съотборници в Ливърпул Садио Мане и Мохамед Салах са сред десетте звезди, които попаднаха във финалния списък за наградата Футболист на годината на Африка за 2022, обявиха от Африканската футболна конфедерация (КАФ).

Салах спечели отличието в две поредни години през 2017 и 2018, а Мане го грабна през 2019. Изданията през 2020 и 2021 бяха отменени поради пандемията от коронавирус.

Мане премина в Байерн Мюнхен миналия месец, докато Салах подписа нов тригодишен контракт на „Анфийлд“. Изигравайки ключови роли за Сенегал при спечелването на Купата на Африка за първи път и класирането на Мондиала в Катар тази година могат да дадат предимство на Мане пред Салах.

Друг претендент за званието е награденият през 2016 Риад Марез, капитанът на Алжир и крило на Манчестър Сити. Вратарят на Сенегал и Челси Едуар Менди се надява да стане първият страж, спечелил приза след мароканеца Езаки Баду през 1986.

Победителят ще бъде обявен на церемония в Рабат на 21 юли, след като капитаните и треньорите на африканските национални отбори, членовете на Техническата комисия на КАФ и избраните медии дадат своите гласове.

Всички номинирани за Футболист на годината на Африка:

Риад Марез

Карл Токо Екамби

Винсент Абубакар

Себастиан Алер

Мохамед Салах

Наби Кейта

Ашраф Хакими

Едуар Менди

Калиду Кулибали

Садио Мане