Кариерата на Артур Мело в Ливърпул не започна бляскаво. Досега бразилецът взе участие в само един двубой на мърсисайдци, като се заговори за евентуалното му връщане в Ювентус още през януари.

Няколко клуба бяха свързвани с интерес към Артур през лятото: Евертън, Арсенал, Рома, Валенсия, но накрая, напълно изненадващо, халфът се озова на "Анфийлд". В последния ден от трансферния прозорец Юрген Клоп го взе под наем заради кризата с контузиите в тима и основно заради травмата на Джордан Хендерсън.

В отсъствието на капитана обаче Артур изигра едва 13 минути, появявайки се за финалните моменти при трагичната загуба с 1:4 от Наполи в Шампионската лига. В останалите два двубоя - победата с 2:1 над Аякс и нулевото равенство с Евертън, бразилецът остана на пейката.

Мачовете на "червените" с Уулвърхемптън и Челси преди паузата за националните отбори бяха отложени заради смъртта на кралица Елизабет II.

Междувременно Артур записа два пъти повече мачове за втория отбор на Ливърпул, изигравайки общо 153 минути - със 140 повече, отколкото за титулярите.

Според "TuttoMercato" Клоп не е доволен от качествата на бразилеца и е очаквал много повече от Артур. В английската преса дори се заговори за възможността Ливърпул да прекрати наема му преждевременно и да го върне в Торино още през януари.

Не на същото мнение обаче е Гийем Балаге, който освен тънък познавач на испанския футбол, е отлично запознат и с играта на Острова, тъй като поддържа колонка за BBC.

"Клубът все още не е взел окончателно решение - казва цитираният от webcafe Балаге. - Треньорският щаб е доволен от начина, по който се вписва в системата на игра и всички са доволни от нивото, което показва. Артур е решил да няма нито ден почивка, за да влезе в желаните параметри, и тренира дори през уикендите."

Бразилецът е взел много насериозно насоките на хората от Ливърпул и се е оборудвал с личен физиотерапевт, фитнес треньор и диетолог, които да му помагат ежедневно в тренировките.

"Артур иска да влезе във върхова форма и да подобри физическите си показатели по време на паузата за националните отбори - потвърждава наставникът на младежите в Ливърпул Бару Лутас. - Решението е лично негово, което показва що за професионалист е. Той се разбира добре с всички и иска час по-скоро да усети ритъма на истинските мачове."

Лутас казва още, че Артур тренира както с втория, така и с първия отбор на Ливърпул.

С подобно отношение бразилецът може и да промени мнението на мениджъра и да обърне нещата в своя полза. Плюс, че всяко ново попълнение се нуждае от малко време да се адаптира към схемата на игра на Ливърпул при Клоп, а и южноамериканците, обикновено, малко по-бавно привикват към футбола на Острова.

Добрата новина за Артур е, че, както често Клоп обича да изтъква, графикът е достатъчно натоварен откъм мачове, и шансове за изява няма да липсват.