Ливърпул излъга с 2:0 Наполи в среща от последния кръг в Група „А“ на Шампионската лига. Хората на Юрген Клоп търсеха победата на „Анфийлд“ по-настоятелно и стигнаха до нея в края чрез попадения на Мохамед Салах (85) и Дарвин Нунес в 7-ата минута на добавеното време.  Така те вземат реванш за разгрома с 1:4, претърпян през септември на стадион „Диего Армандо Марадона“ и сложиха край на серията на „партенопеите“ от 27 поредни мача без загуба във всички турнири.

Неаполитанци имаха 13 поредни победи във всички турнири от началото на сезона преди визитата в Англия. Иначе серията им без поражение започна през април тази година. Гостите пратиха топката в мрежата на англичаните в чрез Лео Йостигор, но ВАР отмени попадението на норвежкия защитник. Мърсисайдци пък зарадваха и своя мениджър Юрген Клоп навръх юбилейния му мач №400 начело на тима.

По този начин Наполи запази първото си място в групата с актив от 15 точки. Ливърпул остана на втората позиция със същия актив-15 пункта. „Червените“ се нуждаеха от истинско чудо, за да изместят от върха тима на Лучано Спалети – победа с 4 гола разлика. И двата отбора продължават на 1/8-финалите в турнира.

Домакините очаквано взеха инициативата след първия съдийски сигнал на рефера Тобиас Щилер. Дебютната по опасна ситуация дойде в 4-ата минута, но Къртис Джоунс би над вратата на Мерет.

Гостите отговориха с удар на Кварацхелия, а малко преди това италианците предявиха претенции и за дузпа за нарушение на Конате срещу грузинеца в пеналта.

Двубоят продължи да се развива динамично. В 28-ата минута Ндомбеле отправи първия точен удар за гостите. В ответната атака пък мърсисайдци създадоха на чистото си положение от началота на срещата. Салах получи дълъг пас и пусна към връхлитащия Тиаго Алкантара на границата на пеналта. Испанецът стреля без забавяне, но Мерет прояви страхотен рефлекс. Последва пропуск на Къртис Джоунс за домакините.

Второто полувреме започна с неприятна новина за Ливърпул. Джеймс Милнър получи травма и се наложи да бъде сменен принудително.

Наполи стоеше доста добре на терена в тези минути. Така се стигна до 53-ата минута, когато Кварацхелия центрира от фаул и Лео Йостигор с глава матира Алисон. След няколкоминутна проверка от ВАР обаче се оказа, че норвежкият бранител е бил в положение на засада и голът бе отменен.

Ливърпул продължи да е по-агресивният отбор на терена. Домакините обаче не съумяваха да стигнат до чисти голови положения. Вместо това при бърза контраатака Кварацхелия се възползва от заспиване на Трент Александър Арнолд и от воле би, но топката попадна в ръцете на Алисон и голът се размина.

В следващите минути темпото леко поспадна. Ливърпул все пак успя да вкара гол във вратата на Алекс Мерет в 85-ата минута. Цимикас изпълни корнер, а Дарвин Нунес стреля с глава. Ударът бе много силен, но Мерет успя да се намеси първоначално, въпреки че останаха съмнения дали кълбото не е преминало голлинията с целия си обем. Салах обаче си стигна първи до топката и я прати в мрежата – 1:0.

В 7-ата минута на добавеното време Ван Дайк стреля с глава към вратата на Наполи, където Мерет отново не се намеси много убедително, а с добавка Дарвин Нунес вкара топката в мрежата. Първоначално попадението бе отменено заради засада, но след намеса на ВАР решението бе променено и Ливърпул спечели с 2:0, взимайки реванш за тежкото поражение в Неапол.

Ливърпул – Наполи 2:0

Голмайстори: 1:0 - Мохамед Салах (85), 2:0 - Дарвин Нунес (90+7)

Ливърпул: Алисон, Цимикас, Конате, Ван Дайк, Александър-Арнолд, Фабиньо, Милнър, Тиаго, Джоунс, Салах, Фирмино

Наполи: Мерет, Оливера, Ким, Йостигор, Ди Лоренцо, Ангиса, Лоботка, Ндембеле, Кварацхелия, Политано, Осимен