Ливърпул победи с 3:1 Астън Вила като гост в мач от 17-ия кръг на Висшата лига. Мохамед Салах, Върджил ван Дайк и 18-годишният Стефан Байчетич бяха точни за мърсисайдци, а почетният гол за бирмингамци бе дело на Оли Уоткинс. С успеха тимът на Юрген Клоп се завърна на 6-о място, като е на 5 точки за 4-ия Тотнъм, но има и мач по-малко. Отборът на Унай Емери пък запази 12-та позиция.

Ливърпул поведе още при първата опасност, която създаде пред вратата на домакините. След изчистена топка от ъглов удар Александър-Арнолд намери чудесно в пеналта Робъртсън. Шотландецът с едно докосване центрира по земя към Салах, който реализира отблизо без проблем. Това бе 54-та асистенция за Робъртсън в английския елит, с която стана защитникът с най-много голови подавания, изпреварвайки Лейтън Бейнс.

В 14-ата минута топката рикошира в крака на Ван Дайк и се отклони към точката на дузпата за Леон Бейли. Нападателят от Ямайка обаче отигра разочароващо, след като не успя да ненесе удар от чиста позиция.

Малко по-късно отличен шанс се откри и пред Оли Уоткинс, който от 7-8 метра стреля с глава, но прекалено слабо и Алисон спаси. След това пък гол на Матип бе отменен заради засада.

В 28-ата минута Конса върна нескопосано назад и изведе Дарвин Нунес сам срещу Олсен. Уругваецът реши да шутира падащата топка веднага от воле и вратарят спаси.

В 37-ата минута гостите стигнаха до второ попадение. "Виланите" не успяха да изчистят топката след ъглов удар и от това се възползва Салах, който върна към Ванд Дайк, а нидерландският национал от упор разстреля Олсен след лек рикошет в тялото на Конса. В добавеното продължение на първата част Нунес пропусна да отбележи, след като от няколко метра стреля право във вратаря.

Веднага след почивката Уоткинс вкара, но голът бе отменен заради засада. След това Макгин не успя да нанесе добър удар с глава, а изстрел на Буендия премина встрани от вратата. Мърсисайдци отговориха със светкавична контраатака, при която Салах излезе сам срещу Олсен, но вратарят спаси.

Все пак натискът на Астън Вила през второто полувреме даде резултат. В 59-ата минута Дъглас Луис центрира перфектно в наказателното поле и Уоткинс не остави шанс на Алисон след удар с глава.

Четвърт час преди края Нунес можеше да реши всичко, след като излезе сам срещу вратаря, но отново шутира неточно. В 81-ата минута уругваецът все пак бе в основата на третия гол. Той шутира от малък ъгъл, Олсен изби, а топката отиде при резервата Байчетич. Талантът преодоля съперник и с удар между краката на Мингс оформи крайния резултат с първия си гол за "червените".

На 18 г. и 65 дни Байчетич стана вторият най-млад испанец с попадение във Висшата лига след Сеск Фабрегас, който направи сефтето за Арсенал на 17 г. и 113 дни.

 

Астън Вила - Ливърпул  1:3

Голмайстори: 0:1 Салах (5), 0:2 Ван Дайк (37), 1:2 Уоткинс (59), 1:3 Байчетич (81)

Астън Вила: Олсен, Йънг, Конса, Мингс, Дин, Макгин, Камара, Луис, Байли, Буендия, Уоткинс

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Робъртсън, Хендерсън, Фабиньо, Тиаго, Салах, Нунес, Окслейд-Чембърлейн