Ливърпул спечели мърсисайдското дерби с Евертън с 2:0 и задълбочи кризата на градския съперник оставяйки го в зоната на изпадащите. Червените взеха успеха благодарение на голове на Мохамед Салах и първото попадение на новото попълнение Коди Гакпо с екипа на червените. Нидерландецът откри сметката си в 7-ия мач за Ливърпул. Това е първата победа на Ливърпул в първенството за 2023 г. Последният им успех беше в края на декември срещу Лестър.

Победата изкачи хората на Юрген Клоп на 9-о място в класирането на Висшата лига с 32 точки – 1 повече от Челси. Мърсисайдци обаче изостават на 9 точки от четвъртата позиция, като имат мач по-малко от Нюкасъл.

Евертън победи в дебюта на Шон Дайш преди седмица и то не кого да е а лидера Арсенал. Сега Карамелите искаха да продължат битката за оцеляване. Сините бяха 18-и с 18 точки – на една под чертата.

Дайш заложи на Елис Симс на върха на атаката. Нападателят бе върна от наем в Съндърланд през януари и сега бе избран да води атаката. Клоп пък заложи на Нунес, Гакпо и Салах в атаката, а Байчетич стартира в средата на терена.

Първото полувреме не предложи много емоции. Но в рамките на 13 секунди страстите закипяха. В 35-ата минута Айоби центрира от корнер, Джеймс Тарковски стреля с глава и нацели страничната греда. Ливърпул овладя топката и тръгна контраатака. Нунес пробяга половината терен вляво преди да центрира към връхлитащите Салах и Гакпо. Египтянинът засече от въздуха изпреварвайки тръгналия да излиза вратар Пикфорд.

Това бе първи гол на Салах за годината. Последното му попадение във Висшата лига бе навръх Коледа срещу Астън Вила. От тогава изминаха 50 дни! Евертън завърши първото полувреме без точен удар.

Веднага след паузата нова контраатака на Ливърпул донесе второто попадение. Трент-Аликзандър Арнолд центрира отдясно и на далечната греда Коди Гакпо засече от метър в празната мрежа. Това е първи гол на Гакпо с екипа на Ливърпул. Последният играч на Ливърпул вкарал първото си попадение за клуба в мърсисайдското дерби беше Раул Мейрелеш през 2011 г.

Евертън така и не намери начин да отвърне след това. Точно обратното – Ливърпул имаше още шансове за гол. Удар на Нунес мина встрани от вратата, а уругваеца видя и как Пикфорд спаси негов шут от малък ъгъл.

Контраатаките на Ливърпул работеха безотказно, а Евертън не намираше начин да ги спира. За червените в игра се завърна Диого Жота, а след това и Роберто Фирмино.

Най-добрият шанс за карамелите дойде след центриране на Айоби, което Том Дейвис засече на далечната греда, но не уцели вратата.

В края имаше и нервни мигове. Анди Робърстън опита да разкара топката и се сдърпа с вратаря на Евертън Пикфорд. Намеси се и Ван Дайк и двата отбора започнаха да се бутат и дърпат.

В крайна сметка Ливърпул отново победи Евертън, както толкова много пъти в последните години. От началото на века двата тима са се срещали 52 пъти, като Евертън има само 5 успеха, при 27 победи за червените и 20 равенства. Карамелите показаха отново слабостите си - вяла атака, която е вкарала едва 16 гола за сезона и когато изостане в резултата не успява да реагира (само пет спечелени точки от губеща позиция).

ЛИВЪРПУЛ – ЕВЕРТЪН 2:0

1:0 Салах 35, 2:0 Гакпо 49

ЛИВЪРПУЛ: Алисон, Аликзандър-Арнолд, Матип, Гомес, Робъртсън, Хендерсън(80 Милнър), Фабиньо, Байчетич (Елиът), Салах (90 Кейта), Гакпо (80 Фирмино) , Нунес (70 Жота)

ЕВЕРТЪН: Пикфорд, Коулмън, Коуди, Тарковски, Миколенко, Макнийл (78 Дейвис), Докуре, Гей, Онана (78 Мопе), Айоби, Симс (61 Грей)