Ливърпул не просто записа един от резултатите на сезона с оглушителната си победа със 7:0 над вечния съперник Манчестър Юнайтед - това е един от онези исторически мачове, за които ще се говори след години. Мърсисайдският тим подобри рекорда си за разгром над “червените дяволи”, които пък регистрираха най-тежкото си поражение в ерата на Висшата лига. Какво още показа Великолепната седморка на Юрген Клоп в голямото дерби на Англия?

Шампионската лига е повече от реална цел

Благодарение на успеха Ливърпул вече е пети и се доближи само на 3 точки от Топ 4, като има обаче и мач по-малко от четвъртия Тотнъм. Това означава, че зона Шампионска лига е буквално на една ръка, на една победа разстояние. Това съвсем не изглеждаше така в първия месец след началото на 2023-та, когато “червените” взеха само една точка за 4 кръга. Но серията от последните 5 мача, в които бяха спечелени 13 точки, промени нещата. 7Спорт смята, че Ливърпул е твърде вероятно да изпълни основната си цел за сезона, която постоянно присъствие в първата четворка и съответно “абонамент” за ШЛ.

Салах не е казал последната си дума

Бъдещето на Мохамед Салах отново беше поставено под въпрос през този сезон. Не липсваха информации как може би египтянинът играе последните си месеци на “Анфийлд”. Но срещу Ман Юнайтед се видя, че Фараона продължава да управлява по неподражаемия си начин във Висшата лига. Не само двата гола, но и гениалната асистенция към Коди Гакпо за третия гол демонстрираха, че Салах не е казал последната си дума за мърсисайдци. И въпреки че с 11 попадения за момента върви по графика на най-нискорезултатния си сезон за “червените” (третия с 19 през 2019/20), като че ли загатва, че е запазил най-доброто за края на кампанията.

Новите попълнения вече са готови за звезди на “Анфийлд”

Доста критики понесе, откакто се присъедини към Ливърпул, нападателят Дарвин Нунес. Срещу “червените дяволи” обаче уругваецът доказа нагледно защо трансферът му е бил силен ход на Юрген Клоп. Не беше лесно началото и за Коди Гакпо, дошъл през зимата от ПСВ Айндховен. Но нидерландецът беше просто великолепен в голямото дерби и също доказа неоспоримия нюх на германския мениджър към привличането на качествени офанзивни попълнения. Напускането на Роберто Фирмино, който се разписа срещу Юнайтед, няма начин да не се отрази, но се вижда, че на “Анфийлд” вече разполагат с добри наследници в атака на славното трио, от което засега остава само Салах.

Защитата също е на ниво

Такова твърдение би било трудно да се приеме след поражение като 2:5 в Шампионската лига от Реал Мадрид. Но в първенството на Англия Ливърпул записа пет поредни сухи мрежи. Когато Ван Дайк и Конате са в центъра, а Фабиньо е пред тях, грешките са рядкост в последно време. Още един довод в повод на мисията към Топ 4.

Манчестър Юнайтед се представи безумно, но това не значи, че е слаб

Непосредствено преди дербито с Ливърпул всичко изглеждаше почти розово на “Олд Трафорд”. “Червените дяволи” спечелиха първи трофей от 6 години, а освен това елиминираха Барселона в Лига Европа. И всъщност кошмарът на “Анфийлд” не бива да помрачава позитивните впечатления от това, което представлява Манчестър Юнайтед под ръководството на Ерик тен Хаг. Безумно слабата игра на отбора в защита през второто полувреме на дербито е трудна за обяснение. Но няма повод да се смята, че подобно фиаско ще извади от релси “червените дяволи”, въпреки че несъмнено превърна всяка мисъл за титлата в абсолютен мираж.

Ливърпул господства в дербито

Въпреки че в исторически план мърсисайдци все още отстъпват на Ман Юнайтед по броя на победите в дербито, в актуалните времена безспорно отборът на Юрген Клоп е този, който налага категоричното си превъзходство в голямото дерби на Англия. Като изключим есенното издание, което “червените дяволи” спечелиха с 2:1 - първият им шампионатен успех над Ливърпул от 4 и половина години, триумфира във всички от последните 5 мача с вечния противник, като неизменно бележеше минимум по 4 гола. Това 7:0 оформи 6-ата победа за мърсисайдци в рамките 11 двубоя, от които пък опонентът от “Олд Трафорд” е спечелил само два.

Какво носи седмият сезон на Клоп?

И последно - великолепната седморка сякаш започва да пречупва мита за седмия сезон на Юрген Клоп. На този етап от кариерата му, докато беше начело на Майнц 05 и Борусия Дортмунд, отборите му изпадаха в криза, а той си тръгваше. Но прокобата явно не влияе тук - Клоп показа, че е готов да продължи да води Ливърпул и да го изгради наново като един от водещите отбори в Англия и Европа.