Мениджърът Юрген Клоп е оптимист, че Ливърпул ще си върне позицията на водещ клуб в английското футболно първенство през следващия сезон. "Червените" не успяха да се класират за Шампионската лига и ще завършат пети във Висшата лига.

През миналата година Ливърпул спечели Купата на ФА и Купата на Лигата, а освен това мърсисайдци останаха втори в първенството на точка зад Манчестър Сити и загубиха финала в Шампионската лига срещу Реал Мадрид.

"Изобщо не сме доволни. Направихме много грешки и не постигнахме постоянство в представянето ни. След лагера в Дубай през зимата натрупахме доста точки и ако го правехме през целия сезон, щяхме да бъдем на различно място в класирането", заяви Клоп, цитиран от Ройтерс.

"Погледнато от тази страна, има място за оптимизъм. Особено показателен за бъдещето е начинът, по който феновете ни изпратиха в последното домакинство. Видяхме страхотна атмосфера, а привържениците се сбогуваха подобаващо и напускащите играчи".

"Не усещам лошо настроение в съблекалнята, тъй като ние сме се научили да се справяме с всяка ситуация. Не се разделихме на играчи срещу мениджър, не сме се и сочили с пръст. Всичко е наред.

"Ако не се класираш за Шампионската лига, най-добрата позиция, на която можеш да завършиш, е петата. Това успяхме да го направим. Ако ме бяхте попитали преди последните десет мача дали това е възможно да се случи, отговорът ми щеше да бъде отрицателен".

Ливърпул и Клоп ги чака заето лято така или иначе, тъй като отборът се раздели с част от лидерите си като Роберто Фирмино и Джеймс Милнър. Германецът не мисли, че отсъствието на "червените" от Шампионската лига ще им повлияе негативно на трансферния пазар.

"Не мисля, но ще видим. При трансферите по принцип не винаги се случва така, както ти се иска, защото колкото по-добър е футболистът, толкова по-малко вероятно е отборът му да го пусне", каза още Клоп.

"Подготвени сме за това. Очаква ни дълга пауза, така че имаме време".