Ливърпул победи с 3:1 Уулвърхемптън като гост в мач от 5-ия кръг на Висшата лига и поне за няколко часа излезе на първо място във временното класиране.

Хий-Чан Хуан даде ранен аванс на домакините, но с попадения през второто полувреме на Коди Гакпо, Андрю Робъртсън и автогол на Харви Елиът мърсисайдци стигнаха до трите точки. Звездата на „червените“ Мохамед Салах пък се отличи с три асистенции.

Уулвс започна силно и поведе в резултата само след 7 минути игра. Педро Нето навлезе в половината на гостите, преодоля елементарно няколко футболисти на съперника и центрира остро по земя. Хуанг Хи-Чан се оказа сам на далечната греда и не остави шансове на Алисон – 1:0.

Тимът на Юрген Клоп овладя инициативата и опита да натисне, но следващото най-добро положение се откри отново пред „вълците“.

В 33-та минта Нето прекара топката между краката на Джо Гомез на левия фланг и центрира към Куня, но бразилецът скочи прекалено рано и не успя да нанесе удар с глава, пропускайки отличен шанс.

Малко по-късно Робъртсън центрира в пеналта към Гакпо, който беше оставен пеналта непокрит, но не контактува добре с топката и я прати в аут.

Ливърпул създаде най-голямата опасност пред Са в добавеното време на първата част. Разбъркване в наказателното поле позволи на Салах да стреля. Неговият удар беше блокиран, но последва добавка, която стражът на "вълците" отрази с крак.

На почивката Клоп замени Мак Алистър с Луис Диас, което направи формацията на Ливърпул още по-офанзивна. Още в първите минути на второто полувреме Къртис Джоунс опита да възстанови равенството, но не успя да прати топката в мрежата.

В 55-та минута гостите изравниха. Жота пусна хитър пас към Салах. Египтянинът прати остро подаване успоредно на голлинията, където Гакпо на празна врата се разписа. Веднага след гола Клоп замени нидерландеца с Дарвин Нунес.

В 70-ата минута Ливърпул бе близо до пълен обрат след поредната многоходова атака. Диас и Нунес комбинираха добре на малко пространство в наказателното поле, уругваецът си поведе малко дълго, но все пак опита изстрел отблизо. Са и Килман обаче дружно блокираха.

В 81-ата минута „вълците“ имаха нелоша възможност, но удар на Семедо срещна тялото на Матип. Домакините искаха дузпа заради игра с ръка на бранителя, но тя бе плътно пред тялото му, така че нямаше как да бъде отсъден наказателен удар.

Пет минути пред края на редовното време мърсисайдци стигнаха до пълен обрат. Са лошо изрита топката напред след ъглов удар в полза на гостите. Робъртсън овладя, след което намери Салах отдясно и продължи напред. Египтянинът му върна по перфектен начин, а капитанът моментално стреля в близкия ъгъл.

В добавеното време Салах подаде към Елиът, той стреля и след рикошет топката попадна зад гърба на Са за трети път. Така Ливърпул оглави класирането с 13 точки, следван от Манчестър Сити с 12, а Тотнъм, Уест Хем и Арсенал са с по 10. Уулвърхемптън пък остана на 15-о място с 3 точки.

Уулвърхемптън - Ливърпул  1:3

Голмайстори: 1:0 Хуанг Хи-Чан (7), 1:1 Коди Гакпо (55), 1:2 Андрю Робъртсън (85), 1:3 Харви Ели (90+1 - авт)

Уулвърхемптън: Жосе Са, Райън Аит Нури, Крейг Доусън, Макс Килман, Нелсън Семедо, Педро Нето, Марио Лемина, Жоао Гомес, Хуан Хи-Чан , Жан-Рикне Белегард, Матеус Куня

Ливърпул: Алисон, Андрю Робъртсън, Джо Гомез, Жоел Матип, Джарел Куанса, Алексис Мак Алистър, Къртис Джоунс, Доминик Собослай, Диого Жота, Коди Гакпо, Мохамед Салах