Тотнъм удари Ливърпул с автогол на Жоел Матип в 96-ата минута в двубой от седмия кръг на английската Висша лига, игран на стадион „Тотнъм Хотспър Стейдиъм“.

Двата отбора изиграха много равностойно и зрелищно първо полувреме, в което мърсисайдци имаха леко предимство по отношение на отправните удари (11:9, по три точни стрелби), но домакините бяха малко по-дейни с топка в крака (57% владеене).

Ранният червен картон на Къртис Джоунс още в 26-ата минута повлия на концепцията на мениджъра на Ливърпул Юрген Клоп, който беше принуден да натовари с по-дефанзивни действия атакуващото си трио, съставено от Коуди Гакпо, Луис Диас и Мохамед Салах.

После Луис Диас бе изведен срещу вратаря на Тотнъм от Мохамед Салах и го преодоля, но страничния съдия вдигна съмнителна засада срещу колумбийския нападател.

 

Десетина минути след суровата санкция „червените“ получиха нов и този път по-звучен шамар, защото Хюн Мин Сон откри резултата след асистенция на Ричарлисон.

Ливърпул обаче не се предаде и дълбоко в добавеното време на първото полувреме Гакпо изравни след чудесна работа в офанзивен план на Върджил ван Дайк. Нидерландският национал получи топката с гръб към вратата, но се завъртя и изпрати мощен шут в мрежата на домакините за 1:1. Той се контузи при движението и бе заменен.

"Червените" дори можеха да водят на почивката, след като в осмата минута на добавеното време Мохамед Салах подаде на далечна греда към връхлитащия към вратата Луис Диас, чийто шпагат обаче го остави на сантиметри от топката.

През второто полувреме Тотнъм беше доста по-деен от своя противник и набързо удвои точните си удари, но гостите оцеляваха по чудо. Тяхната задача обаче стана чудовищно трудна в 69-ата минута, когато останах с 9 души заради червения картон на Диого Жота, изкарал си два жълти картона в рамките на минута.

 

Тотнъм натисна в началото второто полувреме и само блестящите намеси на Алисон Бекер спасиха Ливърпул от втори гол. Шут на Джеймс Мадисън извън наказателното поле бе отбит от вратаря с дълъг плонж, а секунди по-късно Хюн Мин Сон си свали топката с гърди и стреля фронтално пред вратата, но бразилският страж отново се справи.

Ливърпул все пак се пропука в 96-ата минута, когато Жоел Матип си заби автогол след остро центриране по земя отдясно. Тотнъм дълго не успяваше да се възползва от предимството, но в шестата минута на добавеното време остро центриране по земя на Педро Поро бе засечено от Матип, който си вкара автогол за крайното 2:1.

Така Тотнъм събра 17 пункта и излезе втори, само на точка зад лидера Манчестър Сити. Ливърпул е четвърти с 16 точки, пропускайки възможността да се качи на върха.

 

Тотнъм - Ливърпул 2:1

1:0 Хюн Мин Сон – 26’

1:1 Коуди Гакпо – 45’ + 4

2:1 Жоел Матип - 96', автогол