Преди първия си опит в съперничеството между Ливърпул и Манчестър Юнайтед през януари 2016-а Юрген Клоп описа дербито като „солта в супата“. Германецът не се наслади на последвалия вкус, след като гол на Уейн Руни в 78-ата минута на „Анфийлд“ нанесе деморализиращо поражение с 0:1 на мърсисайдци. А това подпечата и дубъла на червените дяволи над техния вечен опонент за втори пореден сезон.

8 години по-късно динамиката между двата гиганта от тежка категория в английския футбол е променена категорично – особено когато срещите са на „Анфийлд“. В хода на управлението на Клоп гостуването на Юнайтед се превърна в мач, от който червените да се страхуват, до такъв, който предизвиква удоволствие. Червените дяволи нямат триумф там от споменатия месец януари 2016-а. Трябва да се върнете към 70-те години на миналия век, за да намерите подобна тежка серия на Юнайтед срещу най-големия съперник. Всъщност в 7 от последните си 8 визити на Ливърпул 20-кратните шампиони на Англия дори не се разписаха.

Единственото им попадение за повече от 12 часа футбол на „Анфийлд“ беше през декември 2018-а, когато Джеси Лингард вкара, но тимът му загуби с 1:3. Оттогава упадъкът на Юнайтед се ускори, а униженията на митичния стадион на мърсисайдци се засилиха, особено през последните 2 сезона. Имаше победа с 4:0 през април 2022-ра, която накара временният мениджър Ралф Рангник да каже, че Ливърпул е 6 години по-напред в развитието си. А легендарният капитан на червените дяволи Рой Кийн заяви от студиото на Sky Sports: „Нямаше характер, битка, решителност, абсолютна нула“.

Но това не беше нищо в сравнение със срещата от миналия сезон – успех със 7:0, който представляваше най-голямата победа в историята на съперничеството, надминавайки триумфа на Ливърпул със 7:1 през 1895-а над Нютън Хийт, както тогава бяха известни Юнайтед. Най-удивителното в този исторически мач през март беше, че червените дяволи имаха 10 точки повече от своя опонент, а седмица преди това хората на Ерик тен Хаг бяха спечелили Купата на лигата.

Това обаче нямаше значение, тъй като Юнайтед капитулира през второто полувреме, допускайки 6 гола Тен Хаг каза, че се срамува от непрофесионалното представяне, а Пол Мачин от фен канала на Ливърпул Redmen TV отсече: „Това е един от най-великите дни в историята. Аз съм на 40 и моето детство беше съсипано от доминацията на Юнайтед през 90-те години на миналия век и началото на този. Тогава най-доброто, на което можехме да се надяваме, беше да нанесем еднократен удар и да им разкървавим носа“.

Червените дяволи са трагични през тази кампания и има защо феновете им да се притесняват преди тази визита на „Анфийлд“. И въпреки това датата на сблъсъка между големите съперници винаги е най-очакваната в календара. Неслучайно и Мохамед Салах запазва най-добрата си форма за срещите с Юнайтед. Египтянинът се храни с атмосферата, знаейки много добре какво означава този мач за феновете. Неговите 12 гола в 12 мача срещу червените дяволи го превърнаха в основен мъчител на тима от „Олд Трафорд“. Всъщност червените дяволи са любимата жертва на Салах, тъй като той няма повече попадения срещу друг опонент.

„Това е огромен двубой. Не обичам да говоря за три точки преди да си ги взел. Колкото по-зле се справя Юнайтед, толкова по-опасен е. Изисквам представяне с пълна газ“, каза преди няколко дни Клоп. А всяка възможна статистика е в полза на Ливърпул. Те са 7 от 7 на „Анфийлд“ през този сезон във ВЛ, а головата разлика е 21:5. В същото време червените дяволи, които напуснаха Европа в средата на седмицата, завършвайки на последно място в своята група в ШЛ, нямат победа в нито едно от последните си 13 гостувания в лигата (3 равенства и 10 загуби) срещу отбори, които са започвали деня в Топ 8. Освен проблемите с контузии, Юнайтед ще бъде и без капитана си Бруно Фернандеш заради наказание. А Ливърпул и феновете на отбора вече усещат миризмата на кръв.

Материал на "Атлетик", превод на "Тема спорт"

* заглавието е на Gol.bg