Въпрос на личен вкус е дали битката между Юрген Клоп и Пеп Гуардиола е най-добрата в съвременната футболна ера. Но това със сигурност е най-многостранното и най-завладяващото в тактическо отношение съперничество и вероятно то доведе до мачове от най-високо качество. Има куп причини срещите между двамата специалисти като мениджъри на Ливърпул и Ман Сити да устоят на изпитанието на времето и да бъдат помнени дълги години.

  • Огромен успех

И двамата мениджъри са спечелили четирите големи трофея, предлагани на английските отбори – Шампионска лига, титлата във Висшата лига, ФА къп и Купата на лигата. Никога не е имало друга битка между наставници в английския футбол, които са печелили всичко в един клуб. Боб Пейсли и Брайън Клъф спечелиха КЕШ например, но никога ФА къп. Докато Арсен Венгер не завоюва Шампионска лига. Всъщност само още един мениджър е триумфирал в споменатите 4 турнира с един отбор – сър Алекс Фъргюсън, така че Гуардиола срещу Клоп е уникална битка в това отношение.

  • Национална идентичност

В известен смисъл Висшата лига се превърна в Европейската Суперлига през последните години, привличайки най-добрите мениджъри в света и превръщайки се в наистина глобална дивизия. Пеп и Юрген не просто произхождат от различни страни. Те идват от нациите, които са оказали най-голямо влияние върху играта през предходното десетилетие. Гуардиола най-добре олицетворяваше манията на Испания по футбола с притежание на топката. Докато Клоп беше символът на германския фокус върху пресата. Техните срещи, особено в първите дни, бяха битка на две конкуриращи се идеологии.

  • Учене един от друг

Имаше еволюция в тактическата битка между Юрген и Пеп от първия им сблъсък, когато се усещаше, че те представляват напълно различни концепции. През последните години техните стилове се сближиха. Може би това стана най-очевидно в средата на терена, където Гуардиола започна да разчита на играч – Илкай Гюндоган, който направи име в Дортмунд при Клоп. Приблизително по същото време германецът реши, че иска да включи повече качество в подаванията на своя отбор. След последните им срещи двамата мениджъри отбелязаха, че Ливърпул е станал по-търпелив, а Сити по-директен. Отчасти това е така, защото са повлияли взаимно на стиловете си. И съвсем логично мачовете между двамата специалисти са доста равностойни. Включвайки битките от Германия и Англия, Клоп има предимство пред Гуардиола – 12 победи срещу 11.

  • Дълголетие

Никой друг мениджър не е управлявал своя отбор в първите 4 дивизии на английския футбол толкова дълго, колкото тези двамата. Много рядко в наши дни се случва даден наставник да прекара 8 години начело на един и същ клуб. Малко вероятно е двама опоненти да се изправят 49 пъти като треньори на едни и същи два отбора, както направиха сър Алекс и Венгер. Клоп и Гуардиола обаче се сблъскаха 21 пъти, откакто акостираха на Острова, а почти всяка от тези битки беше пленяваща.

  • Оформяне наанглийския футбол

И двамата мениджъри имаха голямо влияние върху английския футбол в тактически смисъл. Гуардиола по-специално помогна за преоткриването на играта и насърчи другите да повярват в техничните футболисти, играейки отзад и изнасяйки топката по земя. Клоп пък възприе идеята на Пеп да премества крайните защитници навътре към терена, като Трент Александър-Арнолд е идеален пример за това. Но като цяло двамата оформиха футбола, който в момента се играе във Висшата лига.

  • Дъжд от попадения

21 срещи между Ливърпул на Клоп и Ман Сити на Гуардиола доведоха до средно 3,2 гола на мач, което е доста над средното ниво на двубой във Висшата лига през този период. Почти не е имало скучен сблъсък между тях, а само веднъж те направиха 0:0. Това се случи през 2018/19, но дори и тогава мачът бе страхотен, като Рияд Марез пропусна дузпа накрая. Имаше резултати 5:0, 4:3, 4:0, 1:4, 3:2, 2:3, а когато водеха вълнуваща битка за титлата през 2021/22, двете срещи завършиха 2:2.

  • Европейско господство

Това не беше само съперничество, което доминираше в английския футбол. То надхвърли Висшата лига. На моменти това бяха двата най-добри отбора в Европа. Ливърпул и Сити никога не са били първи и втори в класацията по коефициенти на УЕФА, въпреки че през 2022-ра бяха заедно на втора позиция след Байерн. Но почти винаги това бяха тимовете, които всички други искаха да избягват.

  • Уважение

Някои предпочитат да има истинска враждебност между мениджърите. Преди време беше така, но сега наставниците са по-фокусирани върху тактическата битка. Никой не печели много, когато нещата между треньорите се нажежат – това води до намаляване на качеството на футбола. И е добре за всички, че отношенията между Клоп и Гуардиола са изцяло сърдечни.

  • Символи на своите клубове

Гуардиола срещу Клоп безспорно е основният индивидуален сблъсък, когато Манчестър Сити и Ливърпул се срещат. Не винаги е било така. Например по време на пиковите години на Фъргюсън срещу Венгер основното беше до голяма степен битката между Рой Кийн и Патрик Виейра. Когато Пеп се сблъска с Жозе Моуриньо в Испания, ставаше дума за Лео Меси срещу Кристиано Роналдо.

Може би единственото, което липсва в битката между Сити на Пеп и Ливърпул на Клоп, е голям финал. Те са се срещали на различни етапи във ФА къп, Купата на лигата и Шампионска лига, но не и в директен сблъсък за трофей. Но това все още е възможно – двата отбора все още са във ФА къп. 23-та среща между тях на „Уембли“ в края на май – седмица след определянето на шампиона във Висшата лига, ще бъде фантастичен край на една брилянтна ера за английския футбол.

Майкъл Кокс, The Athletic

Снимка: БГНЕС