Ливърпул победи с 2:1 Брайтън в мач от 30-ия кръг на Висшата лига. „Червените“ стигнаха до успеха с поредния си обрат през сезона. Дани Уелбек откри резултата за гостите още в началото, но Луис Диас изравни в средата на първото полувреме. Звездата Мохамед Салах вкара победния гол за мърсисайдци, които порпуснаха да стигнат и до по-изразителен резултат.

Тимът на Юрген Клоп излезе на първо място във временното класиране, като има съответно четири и три точки повече от Манчестър Сити и Арсенал, които излизат малко по-късно днес един срещу друг в дербито на кръга.

„Чайките“ клъвнаха домиканите още във 2-а миунта. Адингра проби отляво и подаде на Уелбек, който първоначално не успя да овладе, но след рикошет топката отново се върна при него и със страхотен шут от границата на наказателното поле откри резултата.

Ливърпул се хвърли в атаки и в 6-ата минута поиска дузпа за задържане на Нунес, но реферът не видя нарушение. Малко по-късно Салах шутира опасно, но не намери далечния ъгъл. Националът на Египет успя да стигне до добра възможност и в 18-ата минута, но от въздуха не уцели вратата. Мощният натиск на "червените" донесе изравнителен гол в 27-ата минута. Диас се възползва от лошо намеса на Велтман и отблизо без проблем реализира.

Веднага след това Брайтън на два пъти беше близо отново да излезе напред в резултата. Салах обаче пропусна, а после нов удар на Диас беше уловен от Вербруген. Гостите пък за малко да си вкарат автогол след поредното разбъркване в близост до вратата им.

След почивката Мак Алистър и Салах последователно се разминаха с попадения с глава. Нунес също стреля опасно, но Вербруген спаси.

В 65-ата минута Собослай подаде хитро в пеналта на Салах, който беше точен за 2:1 с левия крак. Малко по-късно мърсисайдци вкараха за трети път чрез Диас, но голът бе отменен заради засада.

В 75-ата минута при контраатака Салах и Диас излязоха срещу само един защитник, но вратарят спаси изстрела на египтянина. Гостите трътгнаха смело напред и в 81-ата минута капитанът Люис Дънк засече опасно с глава, но Келъхър отрази.

Бившия играч на „червените“ Адам Лалана влезе от пейката и беше близо до изравнително попадение, но топката излезе в аут. Последваха бурни финални минути с атаки и пред двете врати. При най-опасната от тях Вербруген направи чудесно спасяване след изстрел на Салах. С поражението Брайтън остана на деветата позиция.

Ливърпул - Брайтън  2:1

Голмайстори: 0:1 Уелбек (2), 1:1 Диас (27), 2:1 Салах (65)

Ливърпул: Келъхър, Брадли, Куанса, Ван Дайк, Гомес, Мак Алистър, Ендо, Собослай, Салах, Диас, Нунес

Брайтън: Вербруген, Велтман, Дънк, Ван Хеке, Лампти, Балеба, Грос, Еступинан, Адингра, Модел, Уелбек