Аталанта победи шокиращо с 3:0 като гост Ливърпул в мач от четвъртфиналите на Лига Европа. Италианците изиграха перфектен двубой на “Анфийлд” и с голове на Джалунка Скамака (38, 60) и Марио Пашалич (83) взеха сензационна преднина преди реванша в Бергамо. 

Тимът на Юрген Клоп създаде достатъчно положения, но Дарвин Нунес отново напомни на себе си с няколко пропуска, а гол на Мохамед Салах в 80-та минута беше отменен заради засада. 

Реваншът е на 18 април. 

Срещата започна бурно и още в третата минута италианците като по чудо не поведоха в резултата. Харви Елиът опита да изчисти една топка, получи се рикошет и тя попадна у Пашалич на метри от вратата. Хърватинът я засече е очертанията, но Келъхър инстинктивно с глава успя да избие. 

Ливърпул направи две добри положения в следващите минути, като Мак Алистър не успя да порази целта, а Нунес се отличи с един от обичайните си пропуски. Уругваецът беше изведен сам срещу стража на гостите в 15-та минута, копна топката над него, но тя мина на метър от вратата. 

Малко след това Харви Елиът получи топката на ъгъла на наказателното поле и стреля фалцово към далечния ъгъл. Топката обаче се отклони в напречнате греда. 

Така се стигна до 38-та минута, когато Дзапакоста проби по дясното крило и намери около точката на дузпата Скамака. Италианецът не отправи най-добрия възможен удар, но и Келъхър не се намеси достатъчно добре и Аталанта поведе в резултата. 

До края на полувремето Ливърпул така и не успя да реагира, а дори напротив - Аталанта имаше възможност да вкара втори гол. Коопмайнерс беше изведден сам срещу Келъхър, който обаче се намеси добре.

На почивката Юрген Клоп извърши тройна смяна, като в игра се появиха Мохамед Салах, Доминик Собослай и Анди Робъртсън. Ливърпул започна силно второто полувреме, но Ван Дайк, Нунес и Салах не успяха да се възползват от отдалите им се шансове. 

Аталанта предимно се бранеше, но в 60-та минута дочака големия си шанс на контраатака и поведе в резултата с 2:0. Де Кетеларе проби по дясното крило и центрира по прекрасен начин към Скамака. Таранът засече хубаво от въздуха с левия си крак за втория си гол в мача. Малко след това Аталанта беше близо и до трети гол, но Коопмайнерс пропусна добра възможност. 

До края Ливърпул се опитваше да скъси изоставането си и го направи в 80-та минута с гол на Мохамед Салах. Египтянинът обаче беше в положение на засада. В ответната атака Скамака беше изпуснат в наказателното поле на “червените” от на метри от вратата не успя да насочи топката в нея. 

В крайна сметка в 83-та минута Скамака беше в основата и на третия гол за Аталанта. Таранът изведе много хитро Сантана сам срещу Келъхър, който отрази удара на бразилеца. Топката обаче попадна у Марио Пашалич, който нямаше как да сбърка на опразнената врата - 3:0 за Аталанта. 

В добавеното време на срещата Гакпо центрира хубаво в наказателното поле, но Жота от чиста позиция не успя да насочи топката с глава във вратата. 

Ливърпул - Аталанта 0:3

0:1 Джанлука Скамака 38’

0:2 Джанлука Скамака 60’

0:3 Марио Пашалич 83’ 

Ливърпул: Келъхър, Гомес, Конате, Ван Дайк, Цимикас (46 - Робъртсън), Ендо (76 - Жота), Джоунс (46 - Собослай), Мак Алистър, Елиът (46 - Салах), Гакпо, Нунес (60 - Диас)

Аталанта: Мусо, Хиен, Джимсити, Де Роон, Дзапакоста, Пашалич, Сантана, Руджери, Коопмайнерс, Де Кетеларе (89 - Миранчук), Скамака