Ливърпул почти сигурно няма да изпрати мениджъра си Юрген Клоп с титла, след като изненадващо загуби с 0:2 в гостуването си на Евертън, част от 34-ия кръг в английската Висша лига.

„Карамелите“ изиграха мача изключително грамотно и още от самото начало показаха на градския си противник, че изобщо не са впечатлени от сериозната разлика в точките и подредбата в таблицата.

Джарад Брентуайт откри резултата малко преди изтичането на половин час игра, а 13 минути след рестарта на играта Доминик Калвърт-Люин удвои за „сините“. „Червените“ натиснаха в края, но като изключим гредата на Луис Диас, не бяха достатъчно близо до поне почетно попадение.

Така Ливърпул остава със 74 точки на второто място, на три зад лидера Арсенал и на една точка пред шампиона Манчестър Сити, който обаче има два мача по-малко. 16-ият Евертън събра 33 пункта и практически се спаси от изпадане, тъй като се отдалечи на 8 точки от зоната на здрача.


 

 

Още в самото начало на мача скандалният рефер Андре Мадли реши да става известен и отсъди дузпа за Евертън, като в същото време показа жълт картон на вратаря на гостите Алисон. Най-комичното в цялата ситуация беше, че домакините имаха двама футболисти в засада при подаването и едва повторенията убедиха арбитъра да отмени неадекватните си отсъждания.

Големият проблем на „червените“ беше, че действаха прекалено пасивно. Доминик Калвърт-Люин отправи хубав удар с глава, но Алисон спаси. В 27-ата минута обаче нямаше прошка и  Джарад Брентуайт откри резултата.

Дарвин Нунес изпорти златен шанс сам срещу стража на домакините Джордан Пикфорд, а към края на първата част и Луис Диас не успя да изравни резултата. За първото полувреме и двата отбора имаха по три точни изстрела, макар момчетата на Юрген Клоп да бяха създали малко повече опасни положения, а при контрола на топката достигнаха внушителните 76%.

Ливърпул започна надъхано второто полувреме и Клоп се опита да влее свежа кръв чрез смените си. Върджил ван Дайк се включи напред и отправи удар с глава, но Пикфорд внимаваше, както стори по-късно и с поредния опит на Нунес.

Между тези два момента обаче напористият Евертън вкара втори гол, с който прати градския си противник в много тежък нодаун. Първо отбраната на гостите проспа снаряда на Дуайт Макнийл. Топката летеше право в горния десен ъгъл, но Алисон спаси. След изпълнението на корнера обаче спящата защита на Ливърпул отново беше хваната неподготвена и Доминик Калвърт-Люин вкара отблизо.

В един момент шампионите от 2020 година наложиха зверски натиск, но повечето им удариха бяха блокирани. Двайсетина минути преди края на редовното време Луис Диас беше много близо до гола, но уцели гредата!

В заключителната час на срещата Ливърпул се хвърли бясно в половината на противника и дори достигна до цели 25 удара (срещу 15 за съперника), но ефективността на отбора тази вечер имаше почивен ден.


Евертън – Ливърпул 2:0

1:0 Джарад Брентуайт – 27’
2:0 Доминик Калвърт-Люин – 58’