Мохамед Салах просто не е същият. Ливърпул се нуждаеше от него повече от всякога в края на този сезон, но след като Юрген Клоп обяви, че ще напусне "Анфийлд" през лятото, нещо при "червените" се счупи. И Салах е един от големите длъжници.

Някои от най-запомнящите се моменти на Юрген Клоп като мениджър на Ливърпул бяха великите европейски вечери. Но точно в последния му сезон мърсисайдци не само не играха в най-престижния турнир - Шампионската лига, а и останаха далеч от финала на Лига Европа, отпадайки от Аталанта на осминафиналната фаза.

Салах отнесе сериозни критики след отпадането. Точното изпълнение на египтянина от дузпа още в осмата минута на реванша в Бергамо даде надежди на феновете за нов незабравим обрат, но до такъв не се стигна. Фараона беше длъжник още от първия мач на "Анфийлд", а в края на реванша играчите на Клоп сякаш не си даваха кой знае колко зор.

Посредствено е представянето не само на Салах, но и на останалите смятани за големи звезди на Ливърпул. Дори непробиваемият в предишни сезони Върджил ван Дайк започна да прави грешки и да не спестява истината на съотборниците си. 

Наскоро Клоп защити Салах. "Не съм особено притеснен - каза мениджърът на Ливърпул за пропуските на египтянина в последните мачове. - Така е при нападателите. Просто трябва да го преодолеем. Той трябва да го преодолее. Той е един от най-опитните играчи в състава. Просто Мо не пропускаше досега, но това е част от играта... Нека не преувеличаваме."

Но е явно, че има нещо недоизказано в отношенията между мениджър и футболист. При поредното разочарование - равенството 2:2 с Уест Хем, то се прояви.

Салах бе оставен извън титулярните 11 и трябваше да се появи за последните 20-ина минути от двубоя. Точно преди да влезе обаче "чуковете" изравниха за 2:2, което доведе до скандал между него и Клоп край тъч линията. Двамата си размениха някакви реплики, а египтянинът дори трябваше да бъде удържан от Дарвин Нунес и Джо Гомес, за да не се стигне до нещо по-сериозно.

След мача Клоп каза, че е говорил със Салах в съблекалнята и че проблемът е бил решен. Малко по-късно обаче, напускайки стадиона, нападателят заяви лаконично: "Ако днес проговоря, ще разбуня духовете."

  • Какво се случва със Салах и Ливърпул?

Истината е, че в началото на сезона много малко бяха тези, които смятаха мърсисайдци за реален претендент за титлата. Усещането сега обаче е, че Ливърпул изпусна титлата. И е така, защото до скоро тимът от "Анфийлд" водеше в класирането, но серията от лоши резултати ги лиши от привилегията да мечтаят да изпратят Клоп с втори триумф във Висшата лига.

Така германецът ще си тръгне само с трофея от Купата на лигата във финалния си сезон и непрестанните оправдания за големия брой контузени, сякаш неговият отбор е единственият, който трябваше да се справя в отсъствието на ключови фигури.

Да, при спечелването на Шампионската лига и титлата в Англия Ливърпул имаше късмета почти да не бъде сполетян от контузии. И тогава мърсисайдци летяха. Но този сезон беше различно.

И въпреки че както наследството на Клоп, така и това на Салах вече изписано със златни букви на "Анфийлд", у феновете ще остане и недоволство от постния начин, по който германецът си тръгва, и от формата, която Фараона демонстрира в последно време.

След завръщането си от Купата на африканските нации Салах просто не е същият. Преди това египтянинът бе въвлечен в 26 гола във всички състезания - втори по този показател в Топ 5 лигите на Европа, само зад Хари Кейн (33).

На КАН Салах получи контузия в бедрото и пропусна някои важни мачове, включително загубата с 1:3 от Арсенал и финала за "Карабао Къп". В негово отсъствие Дарвин Нунес, Луис Диас и Диого Жота дадоха своя принос, а завръщането му в игра се очакваше да донесе допълнителна мощ в атака, с която да бъдат атакувани върховете във всички турнири.

Ливърпул мечтаеше за куадрупъл и по онова време го преследваше. Салах трябваше да бъде козът на Клоп, но египтянинът не оправда очакванията. От време на време блестеше с предишната сила, но все повече изглежда така, че мърсисайдци направиха грешка, когато не приеха офертата за него от Саудитска Арабия, за която се говореше, че е в размер на около 200 милиона евро.

Според други Фараона е жертва на високите стандарти, които сам постави в предишните си години в Ливърпул. Показателите му наистина са впечатляващи - 24 гола и 13 асистенции в общо 41 мача от началото на сезона.

Проблемът през тази кампания е липсата на постоянство. След завръщането от контузията Салах има едва три гола в девет мача във Висшата лига, като е без попадение или асистенция в последните четири кръга.

Затова и Клоп бе прав да го остави извън титулярния състав за мачовете с Фулъм и Уест Хем. В други моменти - като в мачовете срещу Шефилд Юнайтед и Аталанта, пък Салах бе ваден след около час игра.

Сякаш египтянинът трудно изкарва цели 90 минути и губи концентрация в продължението на двубоя. В мърсисайдското дерби получи шанс да играе цял мач, но отново не бе на нужната висота.

Но Салах не е сам. Други футболисти - като Дарвин Нунес, също имат сериозни спадове този сезон. Невероятните пропуски на уругваеца станах пословични.

Вече говорихме за Ван Дайк. Трябва обаче да споменем и далеч по-слабото представяне на двата бека: Трент Александър-Арнолд и Анди Робъртсън, на които се крепеше 50% от тактиката на Клоп в последните години.

Техните показатели, както и тези на Салах, също са надолу. Просто тези на египтянина са по-забележими.

Преди няколко мача Клоп се опита да успокои феновете: "Имали сме подобни спадове и преди - както със Садио (Мане), така и с Боби (Фирмино) и Мо (Салах). Но когато един от тях имаше такъв проблем, някой от другите се нагърбваше с отговорността и не се забелязваше. Какъв е проблемът сега, ако Мо Салах не е на върха на възможностите си две-три седмици след завръщане от контузия?"

Е, вижда се. Нито някой друг се нагърби с отговорността да вкарва головете при кризата на Салах, нито Ливърпул вече може да мечтае за куадрупъл.

Естественият ход на събитията за Салах изглежда заминаване за Саудитска Арабия още това лято, за да може Ливърпул да вземе някакви пари от трансфера му, вместо да си тръгне като свободен агент година по-късно, когато изтича договорът му.

Просто не изглежда вече този лидер на мърсисайдци, който беше, и "червените" час по-скоро трябва да намерят човек на неговата позиция, който да движи играта на тима, иначе Ливърпул ще изпадне в дълбока дупка.

Може и да изглежда сурово да се насочва толкова сериозно вниманието само върху Салах, но отново - той сам си го направи с изключителната си игра в последните години. Не можем да виним феновете, че очакват повече и от него, и от целия отбор, защото и Ливърпул не оправдава зададените стандарти в предишните сезони.

Ако Салах си тръгне с Клоп, ще бъде тъжно, защото може би и двамата заслужаваха по-бляскаво изпращане. Но не можем да кажем и че не е заслужено. Просто Ливърпул не бе достатъчно добър във важните моменти.

И хейтърите дълго ще припомнят това с широка усмивка на всеки фен на мърсисайдци.

Материал от Sportcafe

Снимка: БГНЕС