Вече е официално: Арне Слот ще наследи Юрген Клоп в Ливърпул, а германецът даже измисли песен за своя заместник. Емоциите от изпращането на досегашния мениджър все още са силни, но на "Анфийлд" са принудени да гледат и към бъдещето.

Който и да беше получил поста веднага след ерата "Клоп" щеше да бъде изправен пред много сериозни предизвикателства. Специално за Арне Слот скокът ще е особено голям, тъй като той не е работил на топ ниво и не се е пробвал извън родната си Нидерландия.

Треньорът обаче си изгради свой почерк във Фейенорд и показа, че притежава качества - сега остава да ги демонстрира и при несравнимо по-голямата конкуренция във Висшата лига.

Първият му сезон най-вероятно ще бъде преходен и в него нидерландецът ще трябва да реши няколко основни казуса, за да си подсигури бъдещето в Ливърпул:

1. Да развие състава без да прави революции

Рядко се случва един мениджър да бъде нает, за да поеме добре управляван клуб на елитно ниво, който няма нужда от спешни промени и мащабни трансформации.

Ливърпул през 2024 г. е един от тези редки примери. Наистина сезонът приключи разочароващо, но Юрген Клоп оставя на своя наследник чудесен състав със сравнително ниска средна възраст, който се разви по-бързо от очакваното и беше претендент за титлата.

В резултат на всички промени, които Клоп извърши през последната година, Ливърпул се възроди, показа, че може да печели трофеи със завоюването на Карабао къп, и ще се завърне в Шампионската лига след година пауза.

Не липсват и обещаващи таланти от академията, а цялостната структура на клуба също е добре изградена, с надежден и успешен селекционен процес. 

Затова Арне Слот няма нужда да прави революции и да се стреми към някакви радикални промени.

Изборът падна върху него тъкмо заради идеята, че той може поне донякъде да гарантира приемственост и да се придържа към игровия стил, наложен от Клоп.

Някои промени са неизбежни и са добре дошли, но не бива Ливърпул да търси нова формула, а да усъвършенства досегашната.

2. Да осигури стабилност при промените в щаба

Не бива да подценяваме цялостната реорганизация в треньорския щаб, която води със себе си много неизвестни.

Няколко души от екипа на Слот във Фейенорд ще го последват на "Анфийлд", включително асистентът му Сипке Хулшоф, който познава добре Върджил ван Дайк, Коди Гакпо и Райън Гравенберх от националния отбор на Нидерландия.

Миналата седмица Хулшоф се оттегли като асистент на Роналд Куман при "лалетата", за да не се занимава с Евро 2024 и да бъде на разположение в Ливърпул още от старта на подготовката.

Но при "червените" има да се запълват още дупки, защото напуснаха половин дузина специалисти, приближени на Клоп.

Помощниците Петер Кравиец и Пеп Линдерс, треньорът по развитието Витор Матос, треньорът на вратарите Джон Ахтерберг и асистентът му Джак Робинсън вече не са част от Ливърпул.

Тръгна си също Андреас Корнмайер, който отговаряше за фитнес подготовката и възстановяването.

Почеркът на Клоп беше да се доверява на тесни специалисти и да търси най-добрите в отделните сфери на треньорството. Затова и напускането на толкова много хора може да има по-дълбоки последици, отколкото на феновете би им се искало.

Новият спортен директор Ричард Хюз ще има задачата да запълни отворилите се позиции заедно със Слот, който ще трябва бързо да изгради добре работещ екип.

3. Да установи силна връзка с публиката

Естествено, Клоп е незаменим за феновете и емоционалната му връзка с публиката няма как да бъде прекопирана.

Арне Слот обаче притежава своя собствена харизма и трябва да създаде свои собствени отношения с трибуната "Коп" и останалите привърженици.

През годините различен тип треньори с различни характери са успявали да спечелят публиката. Рафа Бенитес постигна своята връзка с "Коп", макар че беше тотално различен от Клоп.

Но Рой Ходжсън например така и не беше приет. Победите са сигурен начин трибуните да заобичат Слот, а подходът и стилът му на игра би трябвало да му спечелят доверие.

Ако обаче феновете не се убедят, че той е точният човек, дните му на "Анфийлд" бързо може да се окажат преброени.

4. Да вземе точните решения за бъдещето на Салах и Нунес

Изминалият сезон не беше най-добрият на Мохамед Салах, особено във втората половина, а скандалът, който той заформи срещу Уест Хем не го показа в добра светлина.

Проява на смиреност и на респект към мениджъра, превърнал го в суперзвезда, щяха да се оценят много по-високо. Но Салах си остава фундаментален за този Ливърпул и още веднъж беше водещият голмайстор на тима със своите 25 гола.

Египтянинът има още 12 месеца от договора си и впечатлението от последните му изказвания е, че иска да остане.

Заплатата му обаче е цели 350 хил. паунда на седмица и въпросът е дали Ливърпул няма да е по-склонен да изслуша някоя добра оферта за него от Саудитска Арабия - такава, каквато отхвърли миналото лято за зашеметяващите 150 млн. паунда.

Салах ще навърши 32 години и трябва да бъде взето решение за неговото бъдеще, а думата на Арне Слот би трябвало да има голяма тежест.

Новият треньор трябва да реши и дали Дарвин Нунес е правилният централен нападател за Ливърпул. Уругваецът притежава огромен потенциал, но продължава да пропуска и да тества търпението на публиката, а при Клоп беше титуляр само в един от последните 7 мача.

Ако Слот вярва на Нунес, трябва да спечели играча на своя страна и да развие качествата му. В противен случай Ливърпул би могъл да го продаде на добра цена и да търси друго решение за атаката.

5. Да стабилизира защитата около Ван Дайк

Слот залагаше на 4-2-3-1 във Фейенорд и ако реши да запази същата схема, ще трябва да се отклони от любимата на Клоп 4-3-3, която стана неизменна за Ливърпул.

При 4-2-3-1 ще бъде добавен втори дефанзивен халф в помощ на защитата и това може да реши някои проблеми, с които мърсисайдци се сблъскаха този сезон.

Но за стила на Арне Слот е много важно и двамата централни защитници да се чувстват добре с топката и могат да поставят начало на атаките. А това поражда въпроса за партньора на капитана Върджил ван Дайк в средата на отбраната.

Младият Джарел Куанса е добър в разиграванията, но е само на 21, докато Ибрахима Конате понякога се огъва, когато е пресиран, а и твърде често е контузен.

Предвид напускането на Жоел Матип, най-вероятно ще бъде нужен нов защитник. Но отново върху Арне Слот пада тежестта да определи как точно ще функционира отбраната - и това би трябвало да се окаже определящо за резултатите на новия Ливърпул.

Материал на webcafe.bg