Реал Мадрид сбъдна мечтите си и спечели така бленуваната десета европейска титла. На финала на Шампионската Лига в Лисабон Белите победиха с 4:1 Атлетико Мадрид и грабнаха "Ла Децима".

Атлетико Мадрид обаче може да се чувства горчиво ощетен от съдбата, тъй като секунди разделиха "Дюшекчиите" от триумф. Те водеха с 1:0 с гол на Диего Годин и вече се виждаха победители.

В 93-та минута обаче Серхио Рамос спаси своя тим с драматичен изравнителен гол с глава и докара мача до продължения.

Там Реал имаше сериозно психологически преимущество и вкара цели три гола. Решителният победен гол бе дело на Гарет Бейл в 110-та минута, след индивидуален пробив на Ди Мария и добавка с глава. Така уелсецът изкупи вината си, тъй като през редовното време направи два сериозни пропуска. До края Марсело и Роналдо от дузпа вкараха още два гола за крайния резултат.

Това бе 10-та титла за Реал Мадрид и общо 3-та за Карло Анчелоти, който стана вторият треньор в историята с хеттрик от европейски титли след Боб Пейсли, който взе 3 пъти КЕШ с Ливърпул.

Атлетико пък за втори път губи по драматичен начин финал на най-престижния европейски турнир. През 1974-та година "Дюшекчиите" допуснаха изравнителен гол в 120-та минута за 1:1 срещу Байерн Мюнхен, а в преиграването баварците победиха с 4:0.

Серхио Рамос пък вкара най-късния гол в редовното време на финалите на Шампионската Лига, като изпревари Теди Шерингам, Оле-Гунар Солскяер и Дидие Дрогба. Това бе и неговият 6-ти гол в последните му 7 мача.

Роналдо пък вкара рекордният 17-ти гол през сезона в Шампионската Лига и вече има общо 67 попадения в турнира, изравнявайки Лео Меси. Лидер остава Раул със 71 гола.

 



Голямата новина за Атлетико бе това, че Диего Коста бе включен в титулярния състав, но Арда Туран дори не бе в групата за мача. За Реал пък Карим Бензема също бе преодолял контузията си и бе на върха на атаката на Реал, но Пепе бе на резервната скамейка.

Първата интересна атака бе в 6-та минута, когато Даниел Карвахал напредна на скорост и подаде към Карим Бензема пред наказателното поле, той с петичка технично чукна зад защитата за Гарет Бейл, но уелсецът не успя да стигне до топката и Куртоа пресече.

Малко след това Атлетико получи неприятен удар, който обаче бе очакван от мнозина - Диего Коста не можа да продължи игра и бе заменен принудително от Адриан.

В следващите минути Реал наложи териториален превес и играта се водеше предимно в половината на Атлетико. Головите положения обаче липсваха и дълго време нямаше нищо интересно пред една от двете греди.

Една опасна атака на скорост на Анхел ди Мария бе спряна с цинично нарушение на Раул Гарсия, което му донесе жълт картон. При тази ситуация обаче и Серхио Рамос си изкара незаслужен картон за разправии. След отсъдения пряк свободен удар Роналдо стреля в очертанията на вратата, но не затрудни Куртоа.

При една от малкото атаки на Атлетико се стигна до серия от рикошети в наказателното поле на Реал, но накрая все пак Серхио Рамос успя да изчисти преди да се стигне до удар.

В 32-та минута Реал получи подарък от съперника и имаше невероятно положение за гол. Тиаго даде грешен пас в центъра и той бе пресечен от Гарет Бейл. Уелсецът напредна в опразненото пространство и залъга последния защитник пред наказателното поле. След това обаче се забави с миг  да стреля от чиста позиция, а след това притичалият Миранда леко му попречи и така Бейл стреля от десетина метра покрай вратата.

И след като пропусна своя шанс, Реал бе наказан.  Центриране от корнер пред вратата на белите не бе избито добре и топката бе пратена параболично зад защитата. На пръв поглед нямаше директна опасност за гол, но Касияс тръгна да излиза неразчетено, след като се усети че няма да стигне топката опита да се върне назад, но в този момент Диего Годин го прехвърли с глава и въпреки отчаяния плонж назад вратарят на белите не успя да избие.

В 40-та минута Атлетико създаде отново напрежение в наказателното поле след центриране, при което обаче имаше неотсъдена от съдията засада. Това доведе до корнер, а след центрирането Адриан стреля с глава, но над напречната греда.

Атлетико започна добре в началото на второто полувреме и първи стигна до удар. Коке от крилото центрира към непокрития пред наказателното поле Раул Гарсия, но той стреля неточно от воле.

За Реал Анхел ди Мария блесна с типичен слалом на скорост между няколко защитника и бе спрян пред наказателното поле с професионален фаул от Миранда. Прекият свободен удар бе на отлична позиция за директен обстрел на вратата и Роналдо прати по чудесен начин топката над стената, но Куртоа направи вещо спасяване под напречната греда.

След центрирането от корнера Роналдо стигна до топката и успя да отправи лек удар, но след рикошет топката излезе в корнер. След новото центриране пак португалецът засече с глава, но отново неособено силно и покрай вратата.

Атлетико обаче също създаде напрежение пред вратата на Касияс и след като центриране бе избито на пътя на Адриан той нанесе остър удар от десетина метра, но след рикошет в защитник топката мина покрай вратата.

Карло Анчелоти потърси промяна и пусна в игра Марсело на мястото на Коентрао и Иско на мястото на Кедира.

В 62-та минута сантиметри разделиха Реал от гола. Серхио Рамос центрира добре от крилото и пред вратата Роналдо връхлетя и след невероятен отскок отклони леко топката с глава, но недостатъчно, за да я насочи към мрежата. Зад него пък Карим Бензема се хвърли да засече с шпагат, но и на него не му достигнаха сантиметри да достигне топката.

Атлетико отвърна със серия от ъглови удари, след които обаче не се стигна до удар. Добра работа на Бензема между няколко защитника в наказателното поле позволи на Иско да стреля от границата на наказателното поле, но ударът бе слаб и покрай вратата.

В 73-та минута изолираният до този момент Бейл получи топката пред наказателното поле и без засилка нанесе изключително остър удар, но за късмет на Куртоа топката мина покрай вратата. Две минути по-късно пък силно центриране към втората греда бе свалено към Роналдо и той пробва акробатичен ножичен удар, но прати топката над напречната греда.

В78-та минута Реал стигна до второто си чисто голово положение, но отново Гарет Бейл провали отбора. Той получи пас по крилото и с типичната си бързина изпревари Хуанфран и навлезе абсолютно непокрит в наказателното поле. Там той можеше да нанесе силен удар с десния крак, или да поднесе встрани за непокрит съотборник. Вместо това обаче той опита удар с по-неудобния от тази позиция ляв крак, ритна земята и прати топката нескопосано в аут.

След постепенна атака на Реал ниско центриране пред вратата бе пропуснато от Куртоа и Карвахал стигна топката на втората греда, но от нулев ъгъл можеше да пробва само центриране, което обаче бе уловено от Куртоа. Друго центриране на втората греда пък бе поднесено с глава от Роналдо пред вратата и връхлитащият Марсело опита да засече от непосредствена близост с глава, но точно под носа му Хуанфран вдигна високо крак и направи решително изчистване.

Мачът вървеше към победа за Атлетико и първа Шампионска Лига в историята на клуба. В 93-та минута обаче Серхио Рамос за пореден път се превърна в герой за своя отбор, вкарвайки с глава решителния изравнителен гол след центриране от корнер.

Така се стигна до две продължения по 15 минути и в тях очаквано психологическото преимущество бе на страната на белите. Реал доминираше и в 99-та минута стигна до пряк свободен удар пред наказателното поле. Роналдо изпълни удара и след това бурно поиска дузпа за игра с ръка на намиращия се в стената Габи. На повторението се видя, че наистина капитанът на Атлетико избива топката с лакет, но съдията замълча.

В последната минута на първото продължение Рафаел Варан засече с глава центриране от корнер и макар играч на Реал да попречи на Куртоа да види топката, той все пак я улови.

Във второто продължение удар на Лука Модрич получи лек рикошет, но недостатъчно, за да залъже Куртоа. При една от редките атаки на Атлетико Годин нанесе удар с глава, но слабо и не затрудни Касияс.

Така се стигна до решителната 110-та минута, когато Реал нанесе втория си съкрушителен удар. Анхел ди Мария направи невероятен пробив между двама защитници и излезе сам срещу вратаря в наказателното поле. Куртоа направи невероятно спасяване с крак на диагоналния удар на аржентинеца, но избитата топка бе достигната от Бейл на втората греда и там той с глава направи добавка в мрежата.

Атлетико можеше да отвърне в 113-та минута, когато Касияс за пореден път излезе неразчетено и увисна под едно центриране, но след това Тиаго от трудна позиция стреля над вратата.  

В минутите до края "Дюшекчиите" се откриха съвсем и това позволи на Реал да организира няколко опасни контраатаки. При една от тях Роналдо се подхлъзна в решителния момент, но в 117-та минута Марсело сложи точка на спора с трети гол. Той получи пас от Роналдо на 35 метра пред вратата и след като никой не му влезе, напредна до пеналта и с мощен удар от границата на наказателното поле простреля Куртоа.

В самия край на мача пък Роналдо най-сетне спечели дузпа, след като бе фаулиран в наказателното поле и сам реализира от бялата точка, оформяйки крайния резултат.

Реал Мадрид - Атлетико Мадрид 4:1

0:1 Годин 37
1:1 Рамос 90+3
2:1 Бейл 110
3:1 Марсело 117
4:1 Роналдо 120 дуз.

Реал Мадрид: Касияс, Карвахал, Рамос, Варан, Коентрао (59 Марсело), Кедира (59 Иско), Модрич, Ди Мария, Бейл, Роналдо, Бензема (79 Мората)

Атлетико Мадрид: Куртоа, Филипе Луис (83 Алдервейрелд), Годин, Миранда, Хуанфран, Тиаго, Габи, Коке, Раул Гарсия (66 Соса), Вия, Диего Коста (10 Адриан)