Революция в Примера! На базата на специален правителствен декрет за телевизионните и аудиоправа за мачовете от сезон 2016/2017 се слага край на дългогодишната традиция всеки клуб сам да продава тв правата си и те ще се продават централизирано.

Като очакванията са сумата да нарасне значително от тази, която се събира в момента на година - 750 млн. евро до 1-1,5 млрд. евро.

По-малките клубове в Примера и по-долните дивизии отдавна се бореха за нещо подобно, защото досега за тях не оставаше почти нищо, след като големите клубове начело с "Реал" и "Барса" обираха големия пай, а за останалите оставаха трохите.

От сега нататък обаче всички елитни клубове ще си делят по равно 50% от приходите. Други 25% ще се делят на базата на представянето на клубовете в Примера за 5 сезона назад, а последните 25% ще се разпределят на принципа "известност", от тях ще блажат най-вече само грандовете.

В Сегунда дивисион пък 70% ще се разпределят на равни начала, 15% на базата на резултатите от отминалия сезон, а другите 15% остават за такса "известност".

Иначе едни 2% от цялата сума остават за федерацията, 0,5% са за трета дивизия и женското направление, а 1% ще се удържа за социални осигуровки на висококласни испански спортисти.