Испанският футболен тим Реал Мадрид оглавява списъка на най-скъпите спортни клубове, гласи новото проучване на финансовото списание "Форбс".

Общата стойност на Реал Мадрид е спаднала с пет процента от миналата година и вече е 3.26 милиарда щатски долара, но единствената причина за това е поевтиняването на еврото към щатския долар. 10-кратния победител в Шампионска лига обаче има най-високия оборот от всички клубове – 746 милиона долара, което го задържа на първата позиция.

Най-близкият конкурент на Реал е отборът по американски футбол Далас Каубойс, чийто ексцентричен собственик Джери Джоунс продължава да го поддържа на върха в американския футбол. Или поне по стойност, защото Тони Ромо, Дез Брайънт и компания нямат сериозни успехи в последните години, но се готвят за голям сезон.

Според проучването на "Форбс", стойността на Каубоите, носещи гордото название "Отборът на Америка", възлиза на 3.20 милиарда долара. Същата е стойността и на най-популярния бейзболен тим в САЩ – Ню Йорк Янкис.

В топ пет влизат още футболните клубове Барселона и Манчестър Юнайтед, като каталунците са оценени на 3.16 милиарда долара, а "червените дяволи" – на 3.10 милиарда.

Топ 10 в класацията на Форбс в милиарди долари:

1. Реал Мадрид (Испания), футбол - 3.26
2. Далас Каубойс (САЩ), американски футбол - 3.20
-. Ню Йорк Янкис (САЩ), бейзбол - 3.20
4. Барселона (Испания), футбол - 3.16
5. Манчестър Юнайтед (Англия), футбол - 3.10
6. Лос Анджелис Лейкърс (САЩ), баскетбол - 2.60
-. Ню Ингланд Пейтриътс (САЩ), американски футбол - 2.60
8. Ню Йорк Никс (САЩ), баскетбол - 2.50
9. Лос Анджелис Доджърс (САЩ), бейзбол - 2.40
-. Вашингтон Редскинс (САЩ), американски футбол - 2.40