Жестока битка за титлата се очертава в Испания след тоталния срив на „Барселона". Само допреди месец тимът водеше с осем точки пред „Атлетико" и цели 12 пред „Реал" (Мадрид), но след три поредни загуби каталунците са в нокдаун. След поражението от „Валенсия" (1:2) насред „Камп Ноу" тимът на Луис Енрике все още е начело, но вече с равни точки с Дюшекчиите, а Кралския клуб е само на една след тях. До края на първенството остават пет кръга, в които интригата е на макс и се очакват инфарктни моменти, прогнозира "Всеки ден".

Падението на „Барселона" започна на 2 април, когато загуби от „Реал" (Мадрид) с 1:2. Последва поражение от „Реал Сосиедад" (0:1) и кошмарно отпадане на четвъртфиналите в Шампионската лига, където отборът бе шамаросан от „Атлетико" (2:1, 0:2). Издънката срещу „Валенсия" в неделя вечер показа, че кризата на „Камп Ноу"  е доста сериозна. Каталунците не са имали толкова лоша серия в последните 13 години. За последно те са паднали три пъти поред през сезон 2002/2003, когато се дънят от „Валенсия" (2:4), „Селта" (0:2) и „Атлетико" (Мадрид) (0:3) и това води до уволнението на тогавашния наставник Луис ван Гаал.

Сега за махане на треньора Луис Енрике не се говори, но в Каталуния са категорични, че положението е доста тревожно. Звездата Лионел Меси се отпуши след дълга суша и вкара 500-ия си гол срещу „Валенсия", но попадението му не стопли "червено-сините".

На фона на плачевното състояние на „Барса" мадридските отбори надигнаха глава и върнаха интригата в първенството. В последния кръг „Реал" удари „Хетафе" с 5:1, а „Атлетико" би „Гранада" с 3:0. Кралският клуб е с пет поредни успеха в шампионата, а Дюшекчиите с три. Затова и битката между трите тима се очертава да е безмилостна. До края на първенството остават пет кръга. Предстои междинен кръг утре, в който „Барселона" гостува на 13-ия „Ла Коруня", „Атлетико" - на петия „Атлетик" (Билбао), а „Реал" е домакин на четвъртия „Виляреал".

Погледнато отгоре Дюшекчиите изглеждат най-облагодетелствани, тъй като имат три домакинства и две гостувания, докато другите два тима имат три мача навън. „Барса" обаче приключи с Шампионската лига, докато столичните тимове имат тежки битки на полуфиналите и това може да се окаже сериозен плюс за каталунците.

Трите тима няма да се срещнат помежду си до края, тъй като вече са изиграли мачовете един срещу друг. Ако след последния кръг има равенство в точки, се гледат директните мачове, в които предимство има „Барселона", който е с по-добър баланс и срещу двата тима. Дюшекчиите пък имат предимство пред „Реал". Кралския клуб обаче сериозно е набрал скорост и е готов да се възползва от всяка грешка на конкурентите.

Програма до края:

34-ти кръг, 20 април
„Депортиво" (Ла Коруня) - „Барселона"
„Атлетик" (Билбао) - „Атлетико"
„Реал" - „Виляреал"

35-и кръг, 23 април
„Барселона" - „Спортинг" (Хихон)
„Атлетико" - „Малага"
„Райо Валекано" - „Реал"

36-и кръг, 30 април
„Бетис" - „Барселона"
„Атлетико" - „Райо Валекано"
„Реал Сосиедад" - „Реал"

37-и кръг, 8 май
„Барселона" - „Еспаньо"
„Леванте" - „Атлетико"
„Реал" - „Валенсия"

38-и кръг, 15 май
„Гранада" - „Барселона"
„Атлетико" - „Селта"
„Депортиво" (Ла Коруня) - „Реал"