Новаците от Жирона хвърлиха бомбата на този кръг в Испания, след като обърнаха с 2:1 шампионите от Реал Мадрид. Така "кралете" вече изостават на цели 8 точки от Барселона и първото място в битката за шампионската титла.

Иско вкара за Реал в 12-ата минута, но след това последва пълен обрат и с голове на Кристиан Стуани (54) и Порту (58) Жирона стигна до знаменителна победа.

Гостите имаха сериозни претенции към реферитеза попадението на Порту, което дойде след сериозни съмнения за засада.

Новаците до този момент правят отличен сезон, след като са на десета позиция с 12 точки и успяха да се реваншират пред феновете си за загубата от Леванте през седмицата за Купата на Испания.

От своя страна Реал записа първа загуба при гостуванията си през сезона и регистрира едва първо поражение в последните си седем срещи, в които "белите" имаха пет победи и едно равенство.

След тази издънка играчите на Зинедин Зидан сериозно вече изостават от Барса в битката за титлата.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Lj_TanSTYa8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


Жирона започна отлично мача и още в началото притисна здраво "белите" пред наказателното им поле. В осмата минута Порту можеше да вкара, но изпусна страхотен шанс. Последваха нови атаки на Жирона и в 12-ата минута Пабло Мафео прати топката в гредата.

Секунди по-късно Реал вкара с първото си сериозно положение. Тогава Серхио Рамос намери Бензема, който продължи към Кристиано Роналдо, последва шут и спасяване на Боно, но право в краката на Иско, който опъна мрежата за 0:1.

Жирона обаче продължи да доминира и натиска, независимо че изоставаше в резултата, докато "белите" бяха статични и плахи в тези първоначални минути. Едва след половин час игра Реал взе инициативата и можеше да реши всичко в този мач, но Роналдо и Бензема направиха пропуски.

В 35-ата минута Хирона за втори път удари гредата на "кралете", като този път Порту нямаше шанс пред гола. До края на полувремето с голям пропуск за домакините се отчете Пере Понс.

Втората част започна с атаки на Реал, но белите не успяха да вкарат чрез Бензема, който получи страхотен пас от Иско. Малко по-късно Реал поиска дузпа за игра с ръка на Адай Бенитес, но такава не бе отсъдена.

В 54-ата Жирона заслужено вкара и изравни резултата. Стуани се подигра със защитата на Реал и технично опъна мрежата за 1:1. Домакините продължиха да доминират и само четири минути по-касно направиха пълен обрат.

Мафео стреля мощно, топката се отклони от крака на Порту и влетя в мрежата за гостите за 2:1. От множеството повторения останаха съмнения за засада, но попадението бе зачетено.

До края на мача Реал се хвърли в атака, но белите нямаха шанс за гол и така записаха загуба, с която вече изостават на цели 8 точки от Барселона и първото място.