Реал Мадрид изживява изключително сериозна криза, за която обаче има обяснение, тъй като тимът регистрира най-слабата си кампания по отношение на точните удари за последните 10 години. 

През този сезон отборът вкара 16 гола по-малко, отколкото по същото време на миналия и въпреки че създава много положения, не може да ги превърне в попадения. 

През тази кампания резултатността е спаднала до едва 1,77 гола на мач, което е изключително ниско, след като през миналата показателят бе по 2,78, а за сезон 2014-15 стигна дори до 3,10. 

Оказва се, че Реал има нужда от над 10 удара на мач, за да отбележи. За споменатия период предишното най-лошо постижение бе от 8 изстрела от 2009-10. Процентът на точните удари също е паднал драстично – до 35,91, след като обикновено бе около 40%. 

Най-шокиращ е обаче фактът, че по отношение на най-добрите реализатори за всеки тим в Лигата, Реал е едва 16-и, като Роналдо, Асенсио, Иско и Бензема делят първото място с по 4. Играчи от Лас Палмас, Депортиво, Хетафе, Ейбар, Еспаньол, Бетис и Жирона са вкарали повече за своите отбори. 

Всичко това обяснява с лекота настоящата ситуация, в която е изпаднал отбора. Титлата вече е отписана и единствено Шампионската лига и Кралската купа могат да означават спасяване на сезона.