Реал Мадрид победи у дома с 1:0 Атлетико Мадрид в столичното дерби от 22-ия кръг на Ла Лига.

Единственият гол в сблъсъка отбеляза Карим Бензема в 56-ата минута, а успехът на "белите" беше напълно заслужен с оглед играта на двата отбора през второто полувреме.

Интересното е, че това е първа победа за Реал над "дюшекчиите" на "Сантяго Бернабеу" в мач от Ла Лига от 2012 г. насам. От тогава бяха изминали седем двубоя, четири от които завършиха наравно, а гостите бяха спечелили три.

Сега Реал прекъсна негативната серия и увеличи аванса си на върха пред Барселона на 6 точки. Каталунците обаче са с мач по-малко – утре посрещат Леванте на "Камп Ноу". От своя страна Атлетико записа трети пореден сблъсък без победа в първенството и остава на 5-та позиция, която може да отстъпи.

Вижте пълното класиране в Ла Лига


Гарет Бейл остана извън групата на домакините по "технически причини". Зинедин Зидан заложи на схема 4-3-2-1. Зад Карим Бензема действаха Иско и Лука Модрич, Ферланд Менди отново стартира вместо Марсело. Опорни халфове бяха Тони Кроос, Каземиро и Федерико Валверде.

От другата страна Диего Симеоне се спря на 4-4-2. В атака той избра Витоло и Алваро Мората, тъй като Жоао Феликс и Диего Коста са с контузии. Аут беше друг важен футболист на Атлетико – Коке. В негово отсъствие титуляр започна Маркос Йоренте, който е бивш играч на "белите". На пейката пък седна завърналият се Яник Ферейра Караско.

Реал започна дербито по-добре и още в 7-ата минута създаде опасно положение. Тони Кроос центрира, Серхио Рамос изненадващо се беше озовал на върха на атаката и засече от воле. Топката обаче премина малко над напречната греда.

В 11-ата минута двамата повториха упражнението. Този път разликата беше, че подаването на Кроос беше по земя, но мерникът на Рамос отново изневери. После шут на германския национал също излезе в аут

Атлетико отговори в 18-ата минута, когато Витоло засече от движение, но Тибо Куртоа успя да избие. Малко след това и Саул стреля, но и той не уцели вратата. В 24-ата минута Атлетико изпусна нов шанс за гол. Витоло проби опасно, но Ферлан Менди успя да го затвори. Анхел Кореа обаче стигна до топката и стреля от малък ъгъл, но уцели външната страна на гредата.

В 42-ата минута гостите отново пропуснаха да поведат. Кореа беше изведен сам срещу Куртоа, напредна и потърси далечния ъгъл, но в аут. Повторенията показаха, че е имало засада, но не се стигна до ВАР, тъй като нападателят така или иначе не успя да оползотвори открилия му се шанс. Полувремето завърши с шут на Лука Модрич, който не затрудни Ян Облак.

На почивката Зинедин Зидан направи двойна смяна, която впоследствие се оказа успешна. Винисиус Жуниор влезе на мястото на Кроос, а Лукас Васкес замени Иско. След подновяването на играта Облак спаси шут на Федерико Валверде, но в 56-ата минута вратарят капитулира. Тогава Винисиус с чудесен пас намери Менди, който центрира в наказателното поле. Там Карим Бензема се измъкна и засече за 1:0!

В 70-ата минута изстрел на Томас Партей излезе в аут, а след това Диего Симеоне пусна в игра завърналият се Яник Ферейра Караско. В 80-ата минута Облак отрази шут на Винисиус, а до края не падна гол и Реал спечели дербито с 1:0. 

Реал Мадрид – Атлетико Мадрид 1:0

Голмайстор: 1:0 Бензема (56)

Реал: Куртоа, Менди, Рамос, Варан, Карвахал, Кроос (46-Винисиус), Каземиро, Валверде, Иско (46-Васкес), Модрич, Бензема
Треньор: Зинедин Зидан

Атлетико: Облак, Вършалко, Савич, Фелипе, Лоди, Кореа, Йоренте, Партей (74-Камейо), Саул, Витоло (71-Караско), Мората (50-Лемар)
Треньор: Диего Симеоне

Мадрид, ст.: "Сантяго Бернабеу"
Съдия: Хавиер Фернандес
Жълти картони: Менди, Каземиро (Реал); Фелипе, Вършалко (Атлетико)