Реал Мадрид изскочи с точка пред Барселона след успеха в Ел Класико (2:0), което обещава горещи 12 кръга до края в битката за титлата в Ла Лига. В програмата на грандовете са заложени подводни камъни, изненади дебнат кастилци и каталунци зад всеки ъгъл. 

При положение че и Реал, и Барселона се представят лъкатушещо през този сезон, то може да очакваме интригата да е жива до самия финал. Има обаче места и мачове, в които шансът грандовете да настъпят мина е по-голям.

За Реал се очертават две кошмарни визити. При това са в Страната на баските – първо в 30-ия кръг на 5 април е гостуването на Реал Сосиедад, а в 34-ия на 3 май е и това на Атлетик. 

„Аноета“ и „Сан Мамес“ са стадиони, където Белия балет доста страда, през миналия сезон тимът си тръгна само с точка. Зинедин Зидан е наясно със заплахата, още повече че мачовете са извън обсега на очаквания баски финал за Купата на краля (б.р. - на 18 април в Севиля), така че не може да става и дума за някакво раздвояване и пестене на силите.

Още тази неделя Реал Мадрид гостува на място, където големите изпитват затруднения – „Бенито Виямарин“. В началото на февруари Барса на два пъти изоставаше в резултата срещу Бетис, преди да си тръгне след 3:2, припомня "Тема спорт". Кралският клуб пък не успя да отбележи гол в последните си два мача срещу севилци, взимайки само точка.

Коварно за Зидан и момчетата му се очертава и домакинството срещу Валенсия на 22 март. Лос че с нокти и зъби се болят да попаднат в Топ 4, откъдето ги разделят 4 т., което ги прави опасни. В оставалите мачове Реал не би трябвало да има сериозни проблеми, но кой знае – някой очаквал ли е Леванте да удари мадридчани?

Барселона също трябва да внимава най–вече в три двубоя. На 5 април е визитата на Севиля (30 кръг), който няма никакво намерение да напуска третата позиция, която заема в момента. В края на месеца – на 29-и, е коварният сблъсък срещу Атлетико М от 33-тия кръг. Това, че ще е на „Ноу Камп“ не прави задачата пред Лео Меси и компания по-лесна. Още в следващия кръг е гостуването на Виляреал (3 май), който не се е отказал да се пребори за евроквота.

В Барса трябва да имат едно наум и за дербито срещу Еспаньол (10 май). Дори ако тогава папагалчетата са с единия крак в Сегунда, изпадането ще е по-малко болезнено, ако са препънали големия съперник.

Индиректно на спора за титлата ще окаже влияние и Шампионската лига. И докато шансовете на Барса да се класира на 1/4-финал са по-големи след 1:1 като гост на Наполи, то Реал М има да изкачва планина срещу Манчестър С, допускайки 1:2 на „Сантяго Бернабеу“.