Реал Мадрид постигна седмата си поредна победа в Ла Лига, след като надигра с 1:0 като гост Атлетик Билбао. Подобно на мача с Хетафе през седмицата хората на Зинедин Зидан изпитваха доста трудности срещу съперника, но както и в четвъртък Серхио Рамос вкара от дузпа в края на срещата. Защитникът се разписа за втори пореден мач в 73-та минута, след като системата ВАР помогна на главния рефер за нарушение срещу Марсело. 

Така Реал Мадрид отново не допуска грешка и увеличи преднината си пред Барселона на върха в класирането на 7 точки - 77 срещу 70. Довечера от 23 ч. каталунците гостуват на Виляреал. Атлетик Билбао пък не успя да се изкачи в топ 7 и към момента е на 8-ма позиция с 48 точки, на две зад седмия Реал Сосиедад и на 4 от шестия Хетафе. 

Двубоят можеше да започне по перфектен начин за Реал. В 4-та минута Асенсио стреля прекрасно от свободен удар, Унай Симон спаси, а към топката се запътиха Карвахал и Бензема. Защитникът опита да подаде на французина, но опитът му бе неточен и Бензема не успя да засече топката. 

В 20-та минута Иняки Уилямс използва бързината си, за да се вреже в наказателното поле, но нападателят на баските бе блокиран много добре от Милитао. В 22-та минута Родриго бе намерен с хубаво центриране от Асенсио, но не успя да засече топката, а в ответната атака удар на Уилямс мина на сантиметри покрай гредата. 

В 36-та минута Уилямс имаше и още един добър шанс, след като излезе сам срещу Куртоа, но ударът му бе блокира, а освен това бе вдигната и засада.

В началото на второто полувреме Лука Модрич опита да промени началния резултат, след като стреля от дистанция, но Симон нямаше особени проблеми със спасяването на удара. Малко след това Уилямс бе на път да се измъкне от защитниците на Реал, но похвали в ситуацията заслужи Куртоа, който внимаваше и пресече топката.

Двата отбора заиграха равностойно, без много положения пред двете врати и така от нищото в 72-та минута Реал получи право да изпълни дузпа. Ситуацията поне минута по-рано, когато Марсело бе настъпан в наказателното поле на Атлетик. Реферът Хосе Луис Гонсалес бе близо до ситуацията, но пусна играта да продължи. Минута по-късно съдията получи сигнал от ВАР, уважи претенциите на системата и посочи бялата точка. 

Серхио Рамос отново стреля хладнокръвно и въпреки че Симон уцели ъгъла, нямаше никакви шансове - 1:0 за Реал Мадрид. 

До края Реал не допусна грешки в защитата си, а дори имаше възможност да успокои нещата с втори гол. Карим Бензема и Винисиус обаче не действаха концентрирано при контраатаките на гостите. В добавеното време на срещата Серхио Рамос настъпи Раул Гарсия в наказателното си поле. Този път сигнал от ВАР нямаше. 

Атлетик Билбао - Реал Мадрид 0:1 

0:1 Серхио Рамос 73’-д

Атлетик Билбао: Симон, Капа, Алварес (21 - Нунес), Мартинес, Берчиче, Гарсия (78 - Сансет), Лопес (63 - Весга), Уилямс (78 - Виялибре), Муняин, Кордоба (63 - Де Маркос), Гарсия 

Реал Мадрид: Куртоа, Марсело, Милитао, Рамос, Карвахал, Каземиро, Валверде (85 - Кроос), Модрич, Родриго (74 - Васкес), Асенсио (74 - Винисиус), Бензема (90 - Йович)