Атлетик Билбао се класира на финал за Суперкупата на Испания, след като постигна драматична победа с 2:1 над Реал Мадрид на стадион "Ла Росаледа" в Малага.

В герой за баските се превърна ветеранът Раул Гарсия, който отбеляза и двата гола за отбора си. Вина за тях носи Лукас Васкес, който сбърка с изнасянето при първото попадение, а после направи и дузпа, от която нападателят не сбърка.

След почивката Реал натисна, Марко Асенсио уцели греда, преди Карим Бензема да намали. В края французинът отново се разписа, но имаше засада и така "белите" отпаднаха. В спор за трофея Атлетик ще играе срещу Барселона в събота. 


Еден Азар започна титуляр за Реал Мадрид едва за четвърти път от началото на сезона във всички турнири. Той игра в предни позиции заедно с Карим Бензема и Марко Асенсио. Лукас Васкес действа като десен защитник, в центъра на защитата Зинедин Зидан заложи на Серхио Рамос и Рафаел Варан.

Атаката на Атлетик Билбао поведоха Раул Гарсия и Иняки Уилямс. В халфовата линия Марселино Гарсия Торал пусна от 1-ата минута Оскар де Маркос, Дани Гарсия, Унай Венседор и Икер Муниан.

Реал започна мача като фаворит, защото не беше губил от баските в 11 поредни срещи. За последно това стана през 2015 г. с 0:1 на "Сан Мамес". После "белите" спечелиха 7 пъти, 4 двубоя завършиха наравно.

През първото полувреме обаче Атлетик показа, че не се влияе от негативната статистика и след натиск на "кралете", "лъвовете" поведоха. Това стана в 18-ата минута, когато Лукас Васкес сбърка при изнасянето. Дани Гарсия пресече паса му и намери Раул Гарсия. Той не се поколеба да нанесе страхотен удар в горния десен ъгъл, с което матира Тибо Куртоа за 1:0! 

След това изстрел на голмайстора излезе в аут, а след малко от повече от половин час игра Реал изпусна да изравни. Марко Асенсио беше изведен на чудесна позиция, но прати топката встрани от целта. И пропускът му натежа в 37-ата минута, когато баските спечелиха дузпа за задържане на Васкес срещу Иниго Мартинес. Зад топката застана Раул Гарсия, който с шут в горния ъгъл за втори път в мача матира Куртоа – 2:0!

През второто полувреме Реал натисна и Унай Симон улови без проблеми удар с глава на Карим Бензема. В 54-ата минута "лъвовете" изпуснаха златен шанс да сложат точка на спора. Оскар де Маркос намери Икер Муниан на границата на вратарското поле. Той засече с глава, Куртоа не помръдна, но топката премина на милиметри покрай десния стълб.

По-късно мадридчани можеха да се върнат в мача след хубав изстрел на Асенсио, който премина над вратата. В 62-ата минута отново крилото беше под светлината на прожекторите. Асенсио засече мощно от движение от наказателното поле, но този път напречната греда спаси символичните гости.

В 74-ата минута Реал видя лъч надежда. Бензема се разписа отблизо след подаване на Каземиро, но страничният съдия вдигна флага за засада без да се замисля. При разглеждането на ситуацията чрез ВАР голът все пак беше зачетен и "белите" намалиха пасива си – 1:2!

В 80-ата минута току-що появилият се Асиер Виялибре можеше да прати Атлетик на финал. Той беше изведен очи в очи с Куртоа, но белгиецът с изумително спасяване остави Реал в мача. 180 секунди по-късно Бензема не успя да си намери място от яд, след като негов гол беше отменен за засада.

В 88-ата минута Серхио Рамос пропиля огромен шанс да прати срещата в продължения, след като изстрелът му с глава профуча покрай вратата. Дълбоко в добавеното време Ферлан Менди шутира в аут. После 2 минути се гледаше ВАР дали има дузпа за Реал, такава не беше отсъдена и това беше последният интересен момент в мача и отборът от Билбао се класира за финала.

Реал Мадрид – Атлетик Билбао 1:2

Голмайстори: 0:2 Р. Гарсия (18, 38-д), 1:2 Бензема (74)

Реал: Куртоа, Л. Васкес, Варан (46-Начо), С. Рамос, Менди, Каземиро, Кроос, Модрич (68-Валверде), Азар (67-Винисиус), Бензема (88-Мариано), Асенсио
Треньор: Зинеди Зидан

Атлетик: У. Симон. Капа (68-Лекуе), Нунес, И. Мартинес, Баленсиага (79-Морсийо), Де Маркос, Д. Гарсия, Венседор (68-Весга), Муниан (71-Беренгер), Р. Гарсия (78-Виялибре), И. Уилямс
Треньор: Марселино

Стадион: "Ла Росаледа" (Малага)
Съдия: Хуан Мартинес Мануера
Жълти картони: Лукас, Кроос (Реал); Ката, Симон (Атлетик)