Вратарят на „Реал“ (Мадрид) Тибо Куртоа е укривал данъци чрез фиктивни компании в Люксембург и Малта, съобщава „InfoLibre“, базирайки се на информация от „Football Leaks“.

Куртоа е използвал сложна мрежа от компании, която е създадена от неговия агент Кристоф Енроти. На практика Куртоа изобщо не е плащал данъци върху своите имиджови права заради изградената мрежа от компании.

Споразумението между Висшата лига и компанията в Люксембург позволява на 80% от сумите, изпратени до херцогството, да бъдат освободени от данък. В замяна останалите 20% са обложени с 29%.

Куртоа е следвал този път, но е направил още един завой чрез малтийската фиктивна компания Alter Domus Trustee Services Limited, според информацията.

Когато приходите от имиджовите права на „Челси“ и „Найк“ са били депозирани в Люксембург, парите са били реинвестирани в стерлингови облигации, емитирани от компания в тази средиземноморска държава. Целта е да се източат всички печалби от Люксембург и да се намали данъчната ставка до почти нула, пише dsport.bg.

Мрежата от компании спря да работи през лятото на 2017 година, когато британските данъчни власти прекратиха тази опция.

След това Куртоа се отдели от люксембургската компания и повери правата си върху британската компания за имиджови права Global Image Rights UK Ltd.

Документите разкриват още, че агентът на Куртоа е поискал през септември 2018 година чрез имейл да получи комисиона от 2 милиона евро за трансфера на белгийския вратар в „Реал“ (Мадрид).