Победа на Реал Мадрид с 3:1 над Ливърпул, оркестрирана от Тони Кроос и неочаквано смъртоносния Винисиус Жуниор, постави началото на четвъртфиналите в тазгодишната Шампионска лига.

Резултатът превърна Реал Мадрид в тотален фаворит за краен успех в най-големия сблъсък от тази фаза на турнира, който противопостави два легендарни клуба, завоювали общо 19 европейски купи. Героите за "белите" са най-вече Кроос и Винисиус, но те бяха любезно подпомогнати от комедията от грешки от страна на гостите, чиито надежди бяха спасени с почетен гол на Мохамед Салах.

Реал изигра може би най-доброто си първо полувреме от началото на сезона, разписа се два пъти, можеше да вкара и още, а можеше да получи и дузпа за нарушение срещу Бензема. През първата част пък Ливърпул не създаде нищо в атака, а същевременно в защита ставаше все по-несигурен с всяка изминала минута и подари лесни голове на Реал.

Винисиус откри след превъзходен пас на абсолютно свободния Кроос, а Марко Асенсио удвои, като този път асистенцията беше на играч на гостите - Трент Александър-Арнолд. Отбраната на Ливърпул правеше комични грешки, но се размина без повече попадения до почивката.

Второто полувреме започна далеч по-обнадеждаващо за английския шампион и след щастлив рикошет при един удар на Диого Жота, топката попадна в Мохамед Салах. Египтянинът реализира при първата опасност пред вратата на Тибо Куртоа.

Двубоят стана двуостър и по-равностоен, но Ливърпул допусна още един лековат гол след пас на Модрич и удар от наказателното поле на непокрития Винисиус - 3:1. Така резултатът от финала в Киев през 2018 г. се повтори, само че този път предстои и реванш на 14 април.

Кои са основните изводи от срещата в Мадрид и какви са перспективите пред двата отбора преди ответния сблъсък?

  • 1. Грешките на Клоп улесниха твърде много съперника

Юрген Клоп взе две важни решения за титулярния състав. И двете се оказаха грешни. Включването на Диого Жота и Наби Кейта сред 11-те беше индикация за смелост, за намерение да бъде задушен противникът с енергия, висока преса и светкавично прегрупиране в атака.

Критиките към Реал този сезон често са свързани с липсата на отборна скорост и неспособността да се реагира на интензивна преса - затова на теория Жота трябваше да донесе предимство в скоростта, а Кейта да разпределя топката в средата с остри пасове напред и да придава интензивността, от която Ливърпул се нуждае.

Реалността обаче се оказа крайно далеч от този план. Жота, избран пред Роберто Фирмино, не можеше да се доближи до майсторството на бразилеца при пресата, при затварянето на пространствата, при надушването на възможност да се отнеме топката.

Португалецът по никакъв начин не притесни Кроос при откриващия гол, а позволи на опитния германец да покаже цялата си класа в дългите топки зад защитата. Вероятно именно Фирмино щеше да е човекът, който да пречи на Кроос да диктува темпото от задна позиция и това е поредно доказателство колко е важен бразилецът за играта на Ливърпул, дори и да не бележи много голове.

Клоп пък смени Кейта още в 42-рата минута, което си беше не само оценка за първото полувреме на отбора, но и признание, че ходът с включването на гвинееца е бил грешка. Появата на Тиаго Алкантара определено помогна за по-адекватния вид на Ливърпул след почивката.

  • 2. Недооцененият Кроос и златното трио на Реал разобличиха Ливърпул

Както слуховете за пълния упадък на Реал са преувеличени, така и уменията на Тони Кроос си остават силно недооценени. Полузащитникът е двигателят на този тим от дълги години, а вчера беше в основата на още едно знаменито представяне на Реал в Европа.

Германецът съчетава невероятната си прецизност с натрупания огромен опит, който му позволява да поема контрола над този тип мачове от самото начало. Естествено, помогна му най-вече фактът, че Ливърпул с готовност му предостави цялото необходимо пространство, за да диктува необезпокояван играта в центъра.

При това положение точността на неговите пасове беше предпоставка за постоянни голови опасности и именно прехвърлящи топки зад неопитната защита на гостите донесоха първите два гола. Но даже не става въпрос само за Кроос. Вечното трио в средата на терена за Реал направляваше играта с класа, каквато Ливърпул просто не притежава в тази зона. И именно там изглеждаше най-голяма разликата между двата отбора.

Докато Кроос и Лука Модрич записаха асистенции, Каземиро активно ги подпомагаше при разиграванията и свърши много работа пред защитата, за да спре атаката на "мърсисайдци". В крайна сметка Ливърпул направи ужасно малко в предни позиции, въпреки потенциала на нападателите си, и завърши само с един точен удар. Ако халфовете на Реал се представят така и в реванша, едва ли има защо да се притесняват от противника.

  • 3. Винисиус най-сетне се превръща в истинска звезда

Реал Мадрид все още е отбор, който е способен да се трансформира, когато чуе химна на Шампионската лига. "Белите" винаги са били сред отборите, успяващи да отговорят на величието на турнира, защото обичайно разполагат с играчи за големи сблъсъци.

Едва ли обаче мнозина са очаквали героят на първия мач с Ливърпул да е точно Винисиус Жуниор, който вбесяваше феновете на Реал през изминалите три години с пропуските от чисти позиции. Със само 13 гола в 105 мача за отбора, бразилецът е остър и опасен футболист, но не и голмайстор. Снощи обаче той се прояви в различна светлина и перфектно се възползва от положенията си, за да накаже на два пъти Ливърпул.

Толкова голове крилото имаше във всичките си минали срещи в Шампионската лига (общо 17). А първото му попадение след паса на Кроос беше изпълнение, с което всеки топ нападател би се гордял. Всички в Реал отново могат да мечтаят, че Винисиус ще се превърне в истинска суперзвезда, стига да продължи не само да излиза на голови ситуации, но и да ги реализира.

  • 4. Мъките на Александър-Арнолд продължават

Десният бек на Ливърпул е сред най-коментираните имена в английския футбол напоследък. Слабата му форма го остави извън състава на Англия миналия месец, което доведе до сериозни критики към Гарет Саутгейт от някои определени медии.

Трент отговори с добра игра и асистенция срещу Арсенал през уикенда, но срещата с Реал беше далеч по-сериозно изпитание и отново показа колко изостава бранителят в дефанзивен план. Играчите на Зинедин Зидан очевидно бяха инструктирани да правят прехвърлящи пасове зад неопитните централни защитници, както и да се възползват от факта, че Александър-Арнолд обича да изоставя зоната си, а играещият пред него Салах не го подсигурява особено.

Тактиката даде резултат и Трент допусна сериозни грешки при попаденията през първата част. След почивката той се стабилизира, както и целият отбор, но не успя да реагира на атаката, при която Винисиус покачи на 3:1.

  • 5. Едно малко чудо ще измъкне Ливърпул в реванша

Реал Мадрид е с единия крак на полуфиналите, а Ливърпул ще се надява на малко чудо на "Анфийлд", за да обърне общия резултат в този сблъсък. Преодоляването на двата гола пасив не е нещо невъзможно, но може да се случи само при доста сериозно подобрение и заличаване на големите грешки от първия мач.

При толкова сгрешени пасове няма как да не бъдеш наказан в Шампионската лига, особено когато залагаш на висока защитна линия, а същевременно не пресираш достатъчно човека с топката. Въпросът е доколко е способен Клоп да реши за една седмица проблемите, мъчещи отбора му цял сезон.  Естествено, Ливърпул е правил и далеч по-грандиозни обрати в историята си. Просто в момента изглежда точно като отбор, който е едва на седмо място във Висшата лига.


Материал на webcafe.bg