Атлетико Мадрид е на крачка от славата в Испания. Лидерът в класирането има нужда от още само една победа срещу Валядолид в събота, за да постигне целта. Евентуална титла ще бъде под №11 в историята на рохибланкос, а девет от досегашните десет са били спечелени именно в последния кръг.

Единственото изключение е сезон 1976/77 с Луис Арагонес, когато първото място е гарантирано в предпоследния мач след 1:1 с градския враг Реал на "Бернабеу" (15 май 1977).

Дюшекчиите са специалисти в края на шампионатите. Те никога не са изпускали титлата в последния кръг, когато са зависели само от себе си в битката за върха. В осем от десет случая дюшекчиите си свършват работата и стават шампиони, без да дадат шанс на конкуренцията, а единствено при първата титла се възползват от грешка на друг отбор, за да финишират първи. Това се случва през 1939/40, когато под името Атлетико Авиасон печелят с 2:0 над Валенсия, а Севиля прави равен с Еркулес и пада от челната позиция.

Сега спорът е между Реал Мадрид и Атлетико. Само веднъж в историята тези два клуба са си оспорвали титлата в последния кръг на Ла Лига. Това се случва през 1965/66, когато рохибланкос на Доминго Балманя финишират кампанията с 2:0 над Еспаньол. Реал също печели двубоя си срещу Майорка, но завършва на точка зад градския съперник в крайното класиране.

Историята е показала, че Атлетико е специалист в печеленето на титли в последния кръг. Остава да разберем дали сега отново традицията ще бъде спазена, или Реал ще развали празника на градския си съперник...