Важно и много специално парче от историята на Реал Мадрид ни напуска. Незабравимият герой от Десетата, човекът, който определено промени живота ни. Той не е просто поредният футболист в уникалната история на този клуб, а еталон за безспорна отговорност. 

В продължение на 16 години си остави живота за тази емблема. Серхио Рамос беше капитан на терена и в съблекалнята. Истински лидер, който влезе във всички локви, но го правеше винаги в търсене на ползата за Реал.

Наследството му ще продължи вечно. Неговите 22 отличия говорят достатъчно, но над всички е онази майска нощ в Португалия през 2014-а срещу Атлетико. Той се издигна в небето на Лисабон и с неукротимото си сърце насочи топката, която накара Мадрид да плаче от радост и освобождение. Онзи образ на 11-годишния ми син Маркос, който се хвърли върху мен на трибуните, за да ме прегърне с викове: "Татко, Десетата, най-накрая тя е тук!", ще си остане най-великият момент на моето "бяло" съществуване.

Затова сега ще бъде трудно да си представим кой футболист ще носи номер 4 на гърба си оттук насетне. Число, което ще тежи много. Смяната на Рамос е невъзможна, но поне този, който дойде, ще знае, че имитирането на неговото поведение е най-добрият начин да представя достойно тази фланелка. 

Пожелаваме на Серхио най-доброто оттук насетне, но е трудно да приемем как новият сезон ще започне без присъствието на Капитана. Вече се случи с Фернандо Йеро, Раул, Икер Касияс, Кристиано Роналдо... Аз съм романтик и никога не съм подготвен да кажа адиос на нашите легенди. А Серхио Рамос е такава с букви от ЗЛАТО.

Томас Ронсеро, вестник "Ас"
Превод на вестник "Тема спорт"