Реал Мадрид се превърна в първия отбор в историята с 1000 вкарани гола в КЕШ/ШЛ, след като срази с 2:1 у дома Шахтьор Донецк в мач от група "D" на Шампионска лига.

Петте най-резултатни отбора в историята на КЕШ/ШЛ:

Отбор Голове
1.Реал Мадрид 1001
2.Байерн Мюнхен 768
3.Барселона 655
4.Манчестър Юнайтед  529
5.Ювентус 468


Преди срещата кралят на Европа имаше 999 попадения (от които 106 дело на Кристиано Роналдо), а юбилейното беше дело на Карим Бензема. Френският национал откри резултата в 14-ата минута, но в 39-ата Фернандо изравни. След малко повече от час игра Бензема отново беше точен, за да донесе трудната победа на "белите".

Срещата на "Сантяго Бернабеу" беше много интересна и пред двете врати вреше и кипеше. С успеха Реал събра 9 точки и се намира на 1-во място, Шахтьор остава на дъното с едва 1 т. След малко Шефир Тираспол (6 т.) посреща Интер (4 т.) в другата среща от групата. 


Реал наложи натиск още от самото начало и в 5-ата минута пропусна страхотен шанс да поведе. Лука Модрич беше изведен пред вратарското поле и стреля, но Анатолий Трубин с чудесна намеса с една ръка спаси.

"Кралете" обаче имаха проблеми в защита и в 10-ата минута гредата ги спаси, след като Алан Патрик стреля мощно, но в десния стълб. По-късно дебютантът в Шампионска лига Михайло Мудрик се откъсна сам срещу Тибо Куртоа, но последното докосване на 20-годишното крило беше силно и вратарят го спря.

Така се стигна до 14-ата минута, когато Карим Бензема отбеляза историческия гол №1000 за краля на Европа. Бившият футболист на Барселона Марлон допусна катастрофална грешка пред вратата и позволи на Винисиус да му открадне топката. Без капка егоизъм, бразилецът подаде към френския национал, който нямаше как да сбърка пред опразнената врата за 1:0!

По-късно Трубин отново отказа Модрич с котешки рефлекс, а Куртоа улови прострелно подаване на Тете. Мачът продължи да е двуостър и в средата на полувремето белгийският страж хвана шут на Михайло Мудрик.

След малко повече от половин час игра Мудрик с великолепно подаване намери Фернандо, който стреля, но на сантиметри от дясната греда. После изстрел на Бензема също излезе в аут. В 39-ата минута Шахтьор изравни. Патрик беше намерен с дълъг пас и гърди прехвърли Давид Алаба, за да намери Фернандо. Той си нагласи топката и с изстрел в горния ъгъл матира Куртоа за 1:1!

До края на полувремето "миньорите" можеха да направят пълен обрат, след като Фернандо излезе сам срещу Куртоа и шутира с левия крак, но вратарят спаси.

След почивката и двата отбора имаха опасни влизания в противниковата половина и беше въпрос на време да видим трети гол в мача. Това се случи в 61-ата минута, когато Реал поведе след брилянтна атака.

Винисиус подаде към Каземиро пред наказателното поле и халфът му върна паса с петичка. Младият бразилец без да се забавя продължи към Бензема, който с удар от движение в долния десен ъгъл не остави шансове на вратаря за 2:1!

Интересните положения не спряха да се редят едно след друго и Винисиус беше блокиран в решаващия момент, а страховито изпълнение на Тарас Степаненко излезе в аут. В 80-ата минута Роберто Де Зебри направи тройна смяна в отчаян опит Шахтьор да се добере до точка и 120 секунди по-късно Исмаил засече с глава на втора греда, но неточно.

До края не падна нов гол и Реал направи решаваща крачка за класиране към 1/8-финалите на Шампионска лига.

Реал Мадрид – Шахтьор Донецк 2:1

Голмайстори: 1:0 Бензема (14), 1:1 Фернандо (39), 2:1 Бензема (61)

Реал: Куртоа, Карвахал (66-Начо), Алаба, Милитао, Менди, Модрич, Каземиро, Кроос, Васкес, Бензема (80-Йович), Винисиус
Треньор: Карло Анчелоти

Шахтьор: Трубин, Додо, Марлон, Матвиенко, Исмаили, Степаненко (80-Судаков), Тете (80-Марлош), Барберан, Патрик (80-Антонио), Мудрик (71-Соломон), Фернандо (86-Дентиньо)
Треньор: Роберто Де Зебри

Мадрид, ст.: "Сантяго Бернабеу"
Съдия: Беноа Бастиан (Франция)
Жълти картони: Менди, Каземиро (Реал); Де Зебри, Дентиньо (Шахтьор)