Нещо странно се случва в Ла Лига през последните няколко седмици. След въвеждането на ВАР феновете свикнаха почти всичко да се преглежда. Независимо дали става въпрос за върха на обувката на хвърлилия се на шпагат играч, или половин сантиметър, разделящ нападателя от неговия пазач, системата изважда времето от часовника, за да се стигне до „правилното решение“.

В началото на сезона не се чувстваше някаква разлика, но напоследък определено има промяна.  Миналия кръг Барселона получи скандална дузпа, за да победи с 1:0 Еспаньол. При повторенията ясно се вижда, че Леандро Кабрера чисто избива топката от краката на Мемфис Депай, но въпреки това бе отсъден 11-метров наказателен удар.

Този кръг срещу Барселона бяха спестени две дузпи при визитата на Виляреал (3:1). Първо Жерар Пике спря топката с ръка в собственото наказателно поле. Дали кълбото първо среща бедрото му или ръката е въпрос на интерпретация, но ВАР не се намеси. По-късно след корнер Ерик Гарсия с борцов прийом повали Раул Албиол на земята. Нарушението не можеше да бъде по-явно, но отново ВАР пасува. Ало, има ли някой в стаичката?

„За ВАР се грижат реални хора и някой трябва да поеме отговорност, бесен е треньорът на домакините Унай Емери. – Някой трябва да обясни защо не ни е дадена дузпа. Не е нормално ВАР да не реагира, освен ако не са заспали.“

Около 24 часа по-късно дойде ред и на Реал Мадрид да се измъкне по този начин. Лос Бланкос победиха с 2:1 Севиля благодарение на брилянтния гол на Винисиус. Но много преди бразилецът да го стори, Лукас Окампос беше фаулиран от Дейвид Алаба. Не само че не беше дадена дузпа, но отново ситуацията дори не беше преразгледана.

„Всичко, което можеше да отсъди срещу нас, беше направено“, коментира треньорът на андалусийците Хулен Лопетеги. – Казаха ми, че ситуацията била много ясна и затова не пожелаха да я преразгледат. А ние трябва да се примирим.“

И така, какво се получава? Променила ли се е директивата с появата на ВАР? Ако е така, добре. По-малкото намеса на ВАР не е нещо, срещу което повечето фенове биха възразили, но трябва да бъде ясно на играчите, треньорите и зрителите.

Дотогава всички участници очакват едни и същи правила да важат за всеки отбор и за цялото състезание. От Ла Лига дължат отговори, защо ВАР тенденциозно игнорира ситуациите, които са в ущърб на двата гранда. Иначе първенството се компрометира.


Джейми Кембъл, Football Еspana
Превод на "Тема спорт"