Реал Мадрид продължава да трупа преднина на върха в класирането на Ла Лига, след като взе с 2:1 трудното гостуване на Атлетик Билбао.

Карим Бензема отново бе големият герой за “Кралете”. Французинът (4', 7’) наниза два бързи гола в срещата, първият от които истинско бижу. Ойхан Сансет (10) върза бързо един от тях с прекрасен изстрел. Домакините имаха своите шансове в края на срещата, но в крайна сметка Реал удържа преднината си и спечели трите точки.

С тях тимът на Карло Анчелоти вече е на цели 8 пред втория в класирането Севиля и на 13 пред третия Бетис. “Кралете” са с 46. Атлетик Билбао е на 10-та позиция с 24.

Реал допусна изненада в последния си мач, след като не успя да победи у дома слабака Кадис (0:0), но тази вечер започна вихрено срещата и вкара два гола след само 7 минути игра. И двата на Бензема.

Още в 4-та минута французинът реализира един от головете на сезона. Тони Кроос подаде към Бензема, който бе някъде около ъгъла на наказателното поле. Нападателят стреля без подготовка в далечния ъгъл и не остави никакви шансове на Агиресабала.

Само три минути по-късно Бензема отново смълча трибуните на “Сан Мамес”. Азар се засуети около границата на наказателното поле, но Унай Нунес чукна топката и изведе Бензема сам срещу вратаря на домакините. Капитанът на Реал с лекота реализира за 2:0 и оформи сметката си от началото на сезона на 20 гола.

Баските реагираха много бързо и в 10-та минута Ойхан Сансет намали резултата. Полузащитникът си намери позиция за стрелба от границата на наказателното поле и прати неспасяемо топката в далечния ъгъл, тя се отклони в страничната греда и влезе в мрежата зад Тибо Куртоа.

След вихреното начало на срещата до края на първото полувреме добрите ситуации пред двете врати продължиха. Но не и головете. Шансове за Реал се откриха пред Азар, Валверде и Винисиус, а за домакините Сансет бе близо до изравнителния гол, след като засече с глава центриране от ъглов удар, но прати топката над вратата.

Началните минути на второто полувреме бяха равностойни, но в заключителните 20 ситуациите пред двете врати взеха да стават по-опасни. В 73-та Иняки Уилямс искочи на добра позиция в наказателното поле на гостите, но Тибо Куртоа отрази. Малко след това силен шут на Раул Гарсия мина над вратата.

Реал отговори с хубав удар по диагонала на Еден Азар, който предизвика страхотната реакция на Агиресабала.

В 85-та минута Иняки Уилямс изведе брат си Нико сам срещу Куртоа. Младокът опита да плъзне топката под плонжа на белгиеца, който обаче внимаваше и успя да парира. В добавеното време на срещата Лука Йович можеше да реши всичко, след като бе намерен около точката на дузпата, но изстрелът му бе блокиран от защитник на домакините. Малко след това Агиресабала спаси и изстрел на Кроос.

Атлетик Билбао - Реал Мадрид 1:2
0:1 Карим Бензема 4’
0:2 Карим Бензема 7’
1:2 Ойхан Сансет 10’

Атлетик Билбао: Агиресабала, Де Маркос, Алварес, Нунес, Баленсиага (63 - Лекуе), Гарсия, Венседор, Сарага (57 - Н. Уилямс), Муняин (84 - Серано), Сансет (63 - Р. Гарсия), Уилямс

Реал Мадрид: Куртоа, Менди, Начо, Милитао, Васкес, Камавинга, Валверде, Кроос, Азар (86 - Гонсалес), Винисиус (85 - Диас), Бензема (90 - Йович)