Евентуална победа за Реал Мадрид срещу Барселона в полуфинала за Суперкупата на Испания ще бъде под №100 за Белия балет в историята на вечното съперничество. До момента Балия балет и каталунците имат 247 мача помежду си във всички турнири. Победите за мадридчани са 99, равенствата – 52, а победите за Барса – 96.

Дебютът на Шави като треньор в дербито ще се играе в Рияд (Саудитска Арабия), а билетите за мача са изкупени. На трибуните ще има 30 000 зрители. Във финала за Суперкупата на Испания победителят от този двубой ще се изправи срещу Атлетик Билбао или Атлетико Мадрид.

Тимът на Карло Анчелоти влиза като фаворит в Ел Класико. Белия балет спечели последните 4 сблъсъка срещу Барселона, а най-скорошният успех на каталунците датира от месец март 2019 г. Тогава с попадение на Иван Ракитич хората на Ернесто Валверде спечелиха с 1:0 на „Бернабеу“, а домакините бяха водени от Сантяго Солари.

За последно Барса и Реал се срещнаха на „Ноу Камп“ на 24 октомври 2021 г., когато Кралския клуб взе трите точки с голове на Дейвид Алаба (32) и Лукас Васкес (90+4). Почетно за домакините се разписа Серхио Агуеро (90+7).

Анчелоти призна, че има две дилеми при избора на стартов състав срещу лос кулес. „Ще бъда притеснен, ако играчите ми се считат за фаворити, но не е така. Те осъзнават, че ще трябва да дадем всичко, за да спечелим. Дербитата винаги са равностойни, въпреки че разликата в класирането в Ла Лига показва друго. Последният мач за първенство между нас също бе равностоен. Този отбор на Барса ми харесва заради неговата идентичност. Мисля, че те ще се подобряват с времето. Имам две колебания за стартовия състав. Едната е с Карвахал, който е под въпрос. На дясното крило ще избирам между Родриго и Асенсио. Харесва ми да играем подобен тип мачове. Длъжни сме да покажем най-доброто от себе си”, коментира наставникът на Реал Мадрид.

В същото време стана ясно, че новото попълнение на Барселона Феран Торес ще може да дебютира за каталунците в предстоящото Ел Класико от 1/2-финала за Суперкупата на Испания. Първоначално бе обявено, че испанският национал, който дойде от Ман Сити, е аут от групата заради коронавирус, но все пак е дал отрицателен тест за заразата и е отпътувал допълнително за Саудитска Арабия. С него в самолета се качи и халфът Педри, който също вече е готов за игра, а това означава, че треньорът Шави ще може да разчита на почти всичко най-добро за сблъсъка. Eдинствените основни футболисти, които ще липсват, са Сержи Роберто и Ерик Гарсия.

Проблемът с Педри е, че не е играл от 29 септември. Затова най-вероятно Шави ще го остави на пейката срещу Реал. С много по-голям шанс да стартира е Феран Торес, който може да бъде поставен на крилото или като фалшива деветка.

В състава на мадридчани също няма почти никакви кадрови проблеми. Извън групата за Саудитска Арабия останаха само Гарет Бейл и Мариано Диас, които така или иначе не са от най-важните фигури за Анчелоти.

Дербито днес ще е по-специално за Шави, който за първи път ще участва в Ел Класико като треньор. В ролята си на футболисти той е в Топ 3 по мачове. 42 пъти е излизал срещу Реал Мадрид, а пред него са само Серхио Рамос и Лео Меси с по 45 участия в Ел Класико зад гърба си.

Балансът на Шави срещу Реал като футболист е положителен – 17 победи, 12 равенства и 13 загуби (с 5 гола и 8 асистенции). Бившият халф се надява, че ще продължи с упехите и като треньор. „Този мач е много важен, защото може да се окаже повратна точка за нас. Феран и Ансу Фати със сигурност ще имат минути, но трябва да сме умни и да ги дозираме. Ще опитаме да бъдем главни герои и да се защитаваме добре. Реал е в много дорбо състояние, може би най-доброто в Испания в момента, но от моя опит знам, че Ел Класико е непредсказуемо”, каза Шави.

Капитанът Серхио Бускетс добави: „Ясно е, че победата ще ни даде много увереност. Мисля, че сме на прав път. Трябва да сме търпеливи и да вървим стъпка по стъпка. Когато мачът започне, негативната серия в дербито се забравя. Надявам се, че можем да я прекъснем. Трябва да сме солидни и да се грижим за малките детайли, които ще бъдат много важни. Много играчи бяха контузени, други имаха коронавирус, но не си търсим оправдания. Очаквам равностоен мач, всеки ще използва своите оръжия”.

 

Материал на "Тема спорт"