Реал Мадрид чукна с 3:2 Барса след продължения в първи полуфинал за Суперкупата на Испания.

Головете за Реал забиха Винисиус (25), Бензема (72) и Валверде (98), точни за Барса бяха Люк де Йонг (41) и Ансу Фати (83).

Домакин на надпреварата е столицата на Саудитска Арабия Рияд, като "белите" ще спорят за трофея с един измежду Атлетико Мадрид и Атлетик Билбао, които ще играят утре.

Тимът на Карло Анчелоти излезе като фаворит в Ел Класико и в крайна сметка се добра до победата. "Белия балет" е спечелил последните 5 сблъсъка срещу Барселона, а най-скорошният успех на каталунците датира от месец март 2019 г.

Срещата бе дебютна за Шави в Ел Класико, но и това не помогна на отбора му. Първи мач за Барса записа пък Феран Торес, който до скоро лекуваше коронавирус.


Реал започна по-добре мача и още в началото можеше да вкара, но Карим Бензема от малък ъгъл стреля в аут. Последва нов шанс за "белите", но този път Асенсио не успя да намери мрежата.

Барса се стресна от тези положения и изнесе играта в по предни позиции, което доведе и до възможност пред Люк де Йонг, но той се засуети в наказателното поле на Реал и не успя да вкара. Положенията пред двете врати следваха едно след друго, но гол така и не се стигаше.

В 20-ата минута Асенсио стреля до гредата, а малко по-късно дебютантът за Барса Феран Торес от дъгата на пеналта шутира в аут. Така се стигна до 25-ата минута, когато Бускетс направи безумна грешка и позволи на Бензема да му отнеме топката, последва пас към Винисиус, който с отсечен шут вкара за 0:1.

"Каталунците" можеха веднага да изравнят, но Люк де Йонг от три метра стреля в ръцете на Куртоа. Барса натисна и логично изравни, макар и с доза късмет. В 42-ата минута Дембеле центрира отляво, при което Милитао се намеси непохватно, топката се отклони в Де Йонг, после в гредата и влетя в мрежата на "белите" за 1:1.

Барса започна по-добре второто полувреме и можеше да направи пълен обрат, но Дембеле от границата на пеналта стреля високо в аут. Последва нов пропуск на Дембеле, който бе неудържим по лявото крило.

Постепенно Реал поизравни играта и дори можеше да вкара, но удар на Бензема в 69-ата минута срещна дясната греда на Барса. Три минути по-късно нищо не успя да спаси "каталунците". Дани Карвахал намери хитро Бензема в наказателното поле и той без проблеми направи 1:2.

Момчетата на Шави се хвърлиха в атаки и закономерно стигнаха до ново изравняване. В 83-ата минута Жорди Алба центрира и резервата Фати изравни с глава. До края на редовното време не паднаха нови голове и се стигна до продължения.

В тях "каталунците" отново доминираха, но в 98-ата минута Реал сътвори уникална контра, при която топката достигна до Валверде и той отново даде преднина на отбора си. Барса се втурна в атаки, но до края на първото продължение не стигна до сериозно положение.

"Каталунците" започнаха мощно и второто продължение, но така и не успяваха да вкарат. В крайна сметка Реал се добра до победата и е на финал за Суперкупата на Испания.