Реал Мадрид спечели за 12-ти път Суперкупата на Испания, след като победи на финала на стадион “Крал Фахд” в Рияд, Саудитска Арабия действащия носител на трофея Атлетик Билбао с 2:0.

Възпитаниците на Карло Анчелоти, които отстраниха с продължение на полуфиналите Барселона с 3:2, стигнаха до успеха след голове на Лука Модрич (38) и Карим Бензема (52) от дузпа. Имаше и спорни ситуации в срещата, като главният рефер Сесар Сото Градо подмина игра с ръка на Давид Алаба в наказателното си поле, а след почивката отсъди по една дузпа и за двата отбора. Раул Гарсия обаче пропусна от бялата точка в 86-та минута и не успя да намали изоставането на Атлетик.

Така Реал Мадрид спечели за 12-ти път в историята си Суперкупата на Испания и се доближи само на един трофей от рекордьора Барселона (13).

Баските започнаха много надъхано срещата и опитаха да упражнят контрола от първите минути. И в 11-та минута хората на Марселино имаха огромни претенции за дузпа. Давид Алаба игра с ръка в наказателното си поле, но главният рефер на срещата подмина с лекота ситуацията.

Постепенно Реал показа своята класа и в 19-та минута Карим Бензема тества рефлексите на Унай Симон, който изби в ъглов удар. При последвалото изпълнение вратарят на Атлетик увисна, но Едер Милитао не успя да насочи топката в мрежата.

Последваха равностойни минути, за да се стигне до 38-та, когато Реал удари. “Кралете” изградиха бърза контраатака чрез Лука Модрич, който подаде надясно към Родриго. Бразилецът проби в наказателното поле и върна топката назад, където Модрич с едно докосване и с прецизен удар попари Унай Симон и направи 1:0 за Реал.

В заключителните секунди на първата част баските имаха възможност да изравнят. Сансет бе изпуснат от защитата на “белите” и отправи страхотен удар, но топката мина на сантиметри от гредата.

На почивката за Атлетик Билбао се появи героят от полуфинала с Атлетико Мадрид Нико Уилямс, за да внесе острота в нападението на тима си.

Устремът на баските обаче бе попарен много бързо след подновяването на играта. В 50-та минута Бензема опита удар от границата на наказателното поле, а топката се отби в ръката на Йерай Алварес. Първоначално реферът даде сигнал за ъглов удар, но след намесата на ВАР се наложи да прегледа ситуацията. След това бе категоричен - дузпа за Реал. Карим Бензема изпълни хладнокръвно от бялата точка и направи 2:0.  

Хората на Карло Анчелоти опитаха да успокоят нещата на терена след втория гол, докато баските даваха всичко от себе си да се върнат в мача. Чистите голови положения пред Тибо Куртоа обаче липсваха. Най-остър за Атлетик бе Раул Гарсия, който опита в две ситуации да отбележи. В първата ударът му бе неточен, а във втората Милитао се бе позиционирал много добре и блокира топката.

Така се стигна до 86-та минута, когато Атлетик Билбао получи право да изпълни дузпа, а Едер Милитао получи директен червен картон. Бразилският защитник игра с ръка след удар с глава на Раул Гарсия отблизо. И тук първоначално реферът посочи ъглов удар, но пак видя ситуацията на монитора и посочи бялата точка.

Самият Раул Гарсия застана зад бялата точка и стреля силно в средата на вратата. Тибо Куртоа се беше хвърли към десния си ъгъл, но с левия си крак успя да избие топката извън вратата.

Реал Мадрид - Атлетик Билбао 2:0
1:0 Лука Модрич 38’
2:0 Карим Бензема 52’-д

Реал Мадрид: Куртоа, Васкес (90 - Начо), Милитао, Алаба, Менди, Каземиро, Кроос, Модрич, Родриго (64 - Валверде), Винисиус (86 - Марсело), Бензема

Атлетик Билбао: Симон, Баленсиага (58 - Берчиче), Мартинес, Йерай, Де Маркос, Д. Гарсия, Сарага (58 - Весга), Муняин (81 - Серано), Беренгер (46 - Н. Уилямс), Сансет (58 - Р. Гарсия), И. Уилямс