Върховният съд потвърди присъдата от четири години затвор на футболния агент Сантос Маркес Гонсалес за тежка измама при трансфера на вратаря Икер Касияс в Порто. Освен това Върховният съд потвърждава глобата от 2 166 евро, към които трябва да се добави и обезщетението за гражданска отговорност от 115 666 евро на Mallorca Viva SL, както и лишаването от правото му да действа като агент, комисионер или посредник в спортни операции.

През 2014 г. агентът е заблудил бившия си партньор Хорхе Игнасио С., като го е накарал да повярва, че футболистът иска да подпише с отбор в САЩ. Комисионната за това подписване трябвало да отиде в сметките на компанията Mallorca Viva SL, в която и двамата са били съдружници и с която той продължил да си сътрудничи, пише "Труд".

Следователно компанията предоставила 9 100 евро на Маркес за неговата отдаденост при преговорите за подписването на Касияс, но след като приключи трансферът, представителят решил да не изплаща на компанията. Всъщност през юни 2015 г. той започнал контакти като "свободен агент" с мениджъра на спортиста, за да договори трансфера му в Порто.

Подписване, осъществено през юли, след откриването от Маркес на нова фирма, VS Player SL, в която той бил мажоритарен акционер и в която депозирал комисионната „за своя собствена изгода“, без да я отчита на предишните му партньори, които междувременно продължили да плащат наема и телевизионния абонамент на старата фирма на Маркес.

Новата компания щеше да получи 256 500 евро като компенсация за брокерските и консултантските услуги, извършени от Сантос Маркес, въпреки че получила само първото плащане, тъй като останалите три са обжалвани пред съда. VS Players постига предварително споразумение с Mallorca Viva да й плати около 244 000 евро обезщетение.

В жалбата си пред Върховния съд осъденият твърди, че не може да бъде обвинен в престъпление измама, тъй като смята, че не е имало измама, нито е действал от името на Майорка Вива, тъй като договорът между двете страни е изтекъл и той действал сам на свободна практика.

Но според Върховния съд „договорът за асоцииране и комисионна от 2008 г. все още е в сила“ и той „чрез измама е накарал жалбоподателите да вярват, че обработва трансфера на Касияс през месец юли 2015 г. с имуществено разпореждане от 9100 евро, които обвиняемият използва за своя полза".