Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности.

Публикуваме материал на Димо Тончев за триумфа на Реал Мадрид в Шампионска лига.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

Ел каминито дел Рей или преведено на български "Пътечката на краля", е най-опасният маршрут в света, който се намира в испанската област Андалусия и представлява екстремен пешеходен маршрут, дълъг около 3 км, построен в периода 1901-1905 г. Първоначалната му идея е да служи за спомагателен път за работници, които строят язовир. След като крал Алфонсо XIII минава по него, започват да го наричат Пътечката/пътят на краля.

Но сега бих искал да обърна внимание на пътя, който измина новият крал на футбола в Европа. Реал Мадрид завоюва за четиринадесети път трофея от Шампионската лига преди по-малко от 48 часа. По своя път към триумфа Лос Бланкос преминаха през най-трудното футболно трасе в историята, за се стигне до кулминацията на 28.05.2022 г. Трудно е да си представим как друг отбор би се справил със съперниците, през които трябваше да преминат Карим Бензема и компания, на фона на това, че преди началото на състезанието през септември, не бяха дори в топ 10 на отборите по коефициент за спечелване на турнира, в груповата фаза загубиха от скромния Шериф Тираспол, трябваше да градят отбор с нова двойка централни бранители и бекове, които в голяма част от сезона претърпяваха сериозни контузии. 

Не искам да задълбавам мач по мач с това, което се е случило, понеже всички сами видяха как един след друг бяха отстранени шампиона на Франция с цялото си съзвездие играчи и бездънната катарска хазна, актуалният (тогава) носител на Шампионската лига, победителят в Английската висша Лига с вложени над 2 млрд евро в състава си и като за финал - момчетата на Юрген Клоп - достоен съперник за финал, с не по-малка история и традиции, играещ страхотен футбол. И пак не се спира да се пише, че титлата на Кралския клуб била случайна, че футболът им бил грозен и дефанзивен, че спечелили финала само с един удар в очертанията на Алисон и прочие, и прочие. 

Реал наистина бе надигран по доста показатели, но не и по най-важния - характера! Преди около 75 години един велик британец бе изрекъл думите - никога, никога, никога не се предавай! Точно това направи и Мадрид - не се предаде в нито един момент, не склони глава въпреки трудностите, на които бе подложен от съперниците си, вярваше до край и изуми футболния свят с всичките обрати, които направи до финала, показа на някои самозабравили се "звезди", че футболната магия не се купува с многомилионни бонуси и се чувства най-добре в своя си дом - стадион Сантиаго Бернабеу в испанската столица. 

В химна на отбора има цитат, който олицетворява това, което Лос Меренгес са направили, правят и ще правят - "историята, която си сътворил, историята, която предстои да сътвориш", "защото никой не може да устои на желанието ти за победа". Имайки всичко това зад гърба си, играчите заключиха в дъното на душите си и най-малкото съмнение в успеха и успяха да изминат "Пътя на Краля" по най-достойният възможен начин - побеждавайки най-силните отбори на Континента. Във всеки един сблъсък Реал съумя да отбележи повече попадения от съперниците си, въпреки обвиненията, че играе грозно и дефанзивно. Във всеки един сблъсък Реал не спря да вярва в успеха и съумя да увековечи Пътя с нова титла, четиринадесета на брой, двойно повече от втория в класацията отбор.

При едно от посещенията си в България, бялата легенда Емилио Бутрагеньо бе попитан какво отличава Мадрид от другите отбори, а той без да се замисли отговори - "Това, което отличава Реал от другите отбори е характерът на победител". Характер, който за пореден път доказа, че статистиката, процентите на владеене на топката и ударите във и извън вратата нямат никакво значение, когато искаш и преследваш нещо до край, че не е задължително да играеш най-добрия футбол, за да бъдеш най-добрия отбор!

Димо Тончев, специално за Gol.bg