Почти 100 задържани, десетки грабежи, нападения, масов безпорядък в Сейнт Дени и усещането, че дори близките на играчите нямат гарантирана сигурност на финала на Шампионска лига. Срещу този хаос Реал Мадрид направи остро изявление срещу организатора на мача с Ливърпул УЕФА днес.

Най-малкият проблем на всички - фенове и журналисти, беше 36-минутното закъснение на срещата. Клубовете искат отговори от УЕФА, но в европейската футболна централа тишината цари, докато най-големите умове начело на европейския футбол търсят отговорните за това, което би могло да бъде новия Хейзъл или Хилсбъроу. Или търсят оправдание, пише "Труд".

Чрез обширно изявление в своите социални мрежи и уебсайта си Реал Мадрид поиска от УЕФА да обясни причините, които накараха финала на Шампионската лига да се превърне в бойно поле между фенове, местната полиция и организирани банди в покрайнините на Париж.

Предвид злощастните събития, които се случиха на 28 май в близост до и входовете на Стад дьо Франс, включително вътре в самия стадион, Реал Мадрид иска да изрази следното в защита на нашите последователи, които бяха жертви на тези събития:

1. Искаме да знаем какви са причините, които мотивират избора на мястото на финала и какви критерии са взети предвид, като се вземе предвид случилото се този ден.

2. Също така искаме отговори и обяснения, които определят кой е отговорен за оставянето на феновете, чието поведение винаги е било за пример, в безпомощно състояние.

Разбираме, че това, което трябваше да бъде страхотен празник на футбола за всички фенове, присъствали на мача, се превърна в нещастни събития, които предизвикаха дълбоко възмущение по целия свят.

Както ясно се вижда от разкриващите снимки, предлагани от медиите, много от феновете са били жестоко нападнати, тормозени, ограбени. Някои от тях дори се наложи да прекарат нощта в болницата заради получените наранявания.

Футболът предаде на света образ, далеч от ценностите и целите, които винаги трябва да преследва.

Нашите последователи и фенове заслужават отговор, така че ситуации като преживяните да бъдат изкоренени завинаги от футбола и спорта.