Време е за Ел Класико! В събота от 17:15 часа Барса приема Реал Мадрид в дерби №255 в историята. Двата гранда се срещат отново след 3:0 в полза на блаугранас на 29 юли по време на лятната подготовка в Съединените щати. Сега обаче е друга история.

Разделени от една точка, Белия балет е лидер, докато блаугранас са трети. Ако тимът на Шави спечели, ще детронира лос меренгес. При положение че хората на Анчелоти надделеят, то те ще затвърдят надмощието си. И на всичкото отгоре се играе по различен сценарий. „Луис Компанис“ е новият дом на Барселона, докато бъде готов ремонтираният „Камп Ноу“. Следователно това ще е специално Ел Класико. А Барса срещу Реал е винаги повече от мач.

През седмицата съперниците имаха битки в Шампионската лига, които спечелиха с един и същи резултат. Във вторник Реал надви като гост с 2:1 Брага, а на следващия ден Барселона се справи у дома с Шахтьор Донецк. Мадридчани и каталунци обаче оставиха впечатление, че поспестиха сили, което е напълно логично на фона на това, че те са лидери в групите си с пълен актив от по 9 т. и осминафиналите са на една ръка разстояние. Все пак предстои Ел Класико!

Четирима от контузените играчи на Барселона подновиха вчера тренировки и имат шанс да излязат срещу Реал. Още четвъртък Рафиня се включи на пълни обороти в заниманията, след което се присъединиха Роберт Левандовски и Френки де Йонг. Голямата изненада обаче е, че в тренировката взеха участие Педри и Жул Кунде, за които не се очакваше това да се случи толкова рано. Според „Спорт“ за тях обаче няма опция да бъдат вкарани в сметките за днешното дерби. Друго издание – „Релево“, обаче твърди, че всеки един от петимата има шанс да играе, като Шави Ернандес ще вземе окончателно решение в часовете преди сблъсъка. Така Сержи Роберто е единственият от групата контузени играчи, който все още не е подновил тренировки.

Наставникът на каталунците обмисля и вариант да използва португалския бранител Жоао Кансело в по-предни позиции като халф, а десният бек да бъде окупиран от Роналд Араухо, твърди мадридският АС. Тази идея на наставника е в желанието му за по-добър контрол върху топката в средата на терена, но също така и за осигуряване на по-голяма стабилност на десния фланг, където традиционно действа Винисиус. Именно бразилското крило е смятан за една от най-големите опасности в предни позиции от страна на Реал Мадрид.

При този вариант Шави вероятно ще заложи на защитна четворка в лицето на Араухо, Иниго Мартинес и Андреас Кристенсен, а отляво трябва да е Балде Кейта. Това няма да е напълно нова идея за каталунците, като в предходни моменти по същия начин са били използвани и Сержи Роберто, и Дани Алвес. Всичко зависи от състоянието на контузените, които могат да преобърнат плановете на Шави. В деликатната ситуация треньорът получава добри сигнали от тийнеджърите Фермин Лопес (20) и Марк Гиу (17), докато Ламин Ямал (16) дори се наложи в състава и дебютира за мъжкия национален отбор на Испания. Най-младият голмайстор в историята на Ла Лига вече има 13 мача във всички турнири от началото на сезона, седем от които като титуляр. Всъщност от последните пет срещи той стартира в четири.

Роденият в Матаро нападател, разбива рекорди от началото на сезона и в събота по всичко личи, че ще прибави в колекцията си още един. Ако се появи на терена, той ще стане най-младият участник в Ел Класико – на 16 години, три месеца и 15 дни.

„Всичко, което правя, тъй като съм толкова млад, е почти рекорд. Казват ми го, но важното е отборът да печели и аз да се наслаждавам. Миналата година мислех само да играя с младежкия отбор и да се забавлявам. Беше невъзможно за 15-годишно момче да си представи всичко, което успях да постигна сега“, скромно обясни Ямал.

В момента рекордът се държи от Висенте Мартинес. Бившият играч на Барселона, играл още за Сабадел, Химнастик, Баломпедика Линенсе и Сант Андреу, дебютира в Ел Класико на 16 години и 278 дни на 19 октомври 1941 г. Топ 3 се допълва от Ансу Фати (Барса) и Раул (Реал М).