Тони Кроос се превърна в един от малцината активни състезатели, които посочват слона в стаята, а именно претъпкания календар от мачове на местно и международно ниво. В резултат сезон 2023/24 е напът да се превърне в най-кошмарния откъм контузии в историята на футбола.

Винаги е имало контузии, но в момента броят им е необичайно голям“, коментира бившият германски национал в своя подкаст.

В Реал Мадрид към днешна дата с контузии се борят Винисиус Жуниор, Едуардо Камавинга, Дани Карвахал, Тибо Куртоа, Едер Милитао, Орелиан Чуамени, Лука Модрич, Кепа Аризабалага и Джуд Белингам. Това са все хора със статут на титуляри в отбора, но Карло Анчелоти е принуден да им намира заместници на ежеседмична база.

УЕФА и ФИФА започват все по-безцеремонно да създават нови и нови турнири, за да препълват програмата на футболните и националните отбори. Това води до огромно количество мачове за всеки един състезател, а най-добрите сред тях рядко вече записват по-малко от 60 срещи на година.

Световното първенство в Катар през зимата на 2022 г. разбуди духовете, тъй като местните първенства в Европа трябваше да претърпят принудително спиране, след като едва навлязоха в нормален ритъм около пандемията.

Футболът е тръгнал по една наклонена плоскост и има съвсем реален риск играта да претърпи сериозен крах в близко бъдеще. Вече мачовете на любимия ни тим не са запазен празник през уикенда, а се случват по веднъж на всеки три дни. Подобна комерсиализация със сигурност ще има временен положителен ефект, но в дългосрочен план запалянковците ще се отдръпнат от цялото пренасищане, а и от липсата на реална конкуренция с оглед все по-честите контузии на любимите им атлети.