Това беше първият път, когато в този нов модел на Суперкупата на Испания шампионът на Ла Лига и носителят на Купата на краля се изправиха един срещу друг на финала. И в това уравнение в момента има твърде голямо разстояние между Мадрид и Барселона, което ясно личи в резултата 4:1. А разликата от седем точки между двата тима в Ла Лига беше очевидна в Рияд. Равностойността, за която Шави говореше преди мача, не съществуваше на терена в нито един момент. Футболистите в бяло искаха да го демонстрират и излязоха убедени, че залогът е не само титла, но удар по самочувствието на Барселона. Реал обаче вкара само четири гола, защото Карло Анчелоти е джентълмен и защото в културата на „Сантяго Бернабеу“ унижението на Барса не е задължителен въпрос. Залата за трофеи го показва и сега трябва да се намери място за поредната купа. Спомням си, че преди година, също в Рияд, триумфът на лос кулес (б.р. – с 3:1) отстъпи място на претенциозен видеоклип, озаглавен „Нова ера“. Твърде наивно.

Истинската ера е вечна и е облечена в бяло. Реал е най-добрият отбор на 20-и век и ще бъде най-добрият на 21-ви. Ние сме тук и никога не сме си тръгвали. Барса живее от пропагандна история, която я държи на командно дишане, но когато пристигне и се изправи лице в лице с Мадрид, шевовете се късат, а футболната и емоционална реалност поставят тима на мястото му. През последните две години Реал спечели 7 трофея (Шампионска лига, Ла Лига, Купа на краля, Световно клубно първенство, Суперкупа на Европа и 2 Суперкупи на Испания). За този период блаугранас вдигнаха само два (Ла Лига и Суперкапа на Испания). Няма никакъв цвят и база за сравнение.

Винисиус ярко се освети. Бразилецът носеше „7“, митичен номер в клуба, защитаван в други времена от Копа, Амансио, Хуанито, Бутрагеньо, Раул и Кристиано. Той го направи на стадиона, където португалската звезда продължава да крещи прочутото „сиииииииииууууу“. Вини беше вдъхновен да унищожи Барса с огромен и безмилостен хеттрик. Първо проби, като дриблира покрай Пеня и отбеляза на празна врата. След това достигна до далечната греда, за да възнагради асистенцията на Родриго, друг невероятен футболист. Бразилска самба, достойна за Хиляда и една нощ. После Вини предизвика дузпата, която сам реализира със сила и твърдост. Той е световна звезда и заедно с Родриго и Белингам образуват несравним тризъбец, който ще издържи много години. А Килиан Мбапе? Нека си остане в Париж. Тук няма място за него…

Благославям мига, в който Карло Анчелоти приключи завръщането си в Мадрид с Флорентино през лятото на 2021 г. и също така благославям подновяването до 2026-а, наскоро подписано с президента. Италианецът е обувката на Пепеляшка за Мадрид. Неговото образование, личност и футболни умения го правят идеалния треньор за толкова взискателен клуб. Самият Дон Карлос отказа да унижи Барса. Защото той печели войни, а не малки битки. Специалистът от Реджоло превърна съблекалнята в голямо семейство, където няма войни на егото и където йерархиите се разпределят напълно естествено между ветерани и новодошли. Пейката на Реал Мадрид е в много добри ръце. Той вече изравни 11-те титли на Зинедин Зидан. И съвсем скоро ще достигне до 14-те на Мигел Муньос. Без съмнение Карлето вече е най-добрият треньор в прославената история на Реал Мадрид. Благодаря ти, приятелю.

Томас РОНСЕРО, АС, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС