Атлетико М приема Реал М от 22:30 часа в сблъсък №23 между Диего Симеоне и Карло Анчелоти. Този път залогът в една от класиките на съвременния футбол е място на четвъртфиналите за Купата на краля. Балансът до момента е 8 победи за Чоло, 5 равенства и 9 успеха за Карлето.

За първи път двамата се изправят един срещу друг през септември 2013 г., когато Атлетико Мадрид печели с 1:0 насред „Бернабеу“ с гол на Диего Коста в 10-ата минута. Двубоят е исторически, защото в него дюшекчиите записват първата си шампионатна победа над градския съперник (у дома или навън) от сезон 1999/00.

В периода между август 2014 г. и април 2015 г. Анчелоти има кошмарна серия от 7 поредни мача без победа срещу Чоло, но преди това е спечелил най-важния сблъсък помежду им. Разбира се, става дума за финала за Шампионската лига в Лисабон, когато Белия балет изостава до самия край, но изравнява чрез Серхио Рамос в 90+3 мин. След това печели с 4:1 след продължения (голове на Бейл, Марсело и Кристиано Роналдо). Именно след продължения Анчелоти победи Чоло и преди броени дни в полуфинала за Суперкупата на Испания в Саудитска Арабия.

Горчивината от загубения финал в ШЛ няма как да бъде забравена лесно, но аржентинецът успява да си отмъсти през 2015 г. с гръмко 4:0 на стария „Висенте Калдерон”. В този мач от Ла Лига се разписва Антоан Гризман (67), който все още е част от рохибланкос, а другите попадения бележат Тиаго Мендеш (14), Саул Нигес (18) и Марио Манджукич (89). Срамното поражение сериозно разклаща стола на Карло Анчелоти и в края на сезона Реал го уволнява.

През сезон 2014/15 Реал и Атлетико се срещат и на четвъртфиналите в Шампионската лига. Сблъсъкът е решен само с един гол, вкаран от Чичарито от Кралския клуб в 88-ата минута на реванша.

Чоло и Анчелоти се срещат и по времето, когато италианецът води Байерн. Сблъсъците през есента на 2016 г. са в групите на ШЛ, а отборите си разменят по един успех на собствен терен с по 1:0.

След завръщането на Карло Анчелоти начело на Реал Мадрид през 2021 г. двамата със Симеоне имат 7 мача (включително този за Суперкупата на Испания преди броени дни), в които балансът е в полза на наставника на Реал Мадрид – 4 победи, 1 равенство и 2 победи за аржентинеца.

ЛИЦЕ В ЛИЦЕ

Симеоне (53 г.) vs. Анчелоти (64 г.)

22 мача, 8 победи за Симеоне, 5 равенства, 9 победи за Анчелоти

–––

Мачът няма да се дава по българска телевизия

Двубоят за Купата на краля между Атлетико и Реал М няма да се излъчва по българска телевизия. Както е известно, нито един от родните канали не е купил правата за Купата на краля през настоящия сезон. Сред чуждестранните телевизии, които ще дават дербито от „Метрополитано” от 22:30 часа, са Arena Sport 1 Premium Serbia HD, Arena Sport 1 Slovenia, Arena Sport 3 Croatia, Arena Sport 3 Premium BiH, Sport 1 Czech, Sport 1 Hungary, Sportdigital Germany HD, SuperSport 2 Albania HD и TVP Sport Poland HD.

Снимка: БГНЕ