Снощи в осминафинала между Лайпциг и Реал Мадрид от Шампионската лига, гол на Бенджамин Шешко беше отменен гол поради засада, но подобен инцидент от Рома – Интер миналата седмица беше оценен по различен начин, тъй като голът на Франческо Ачерби обеше зачетен. Шешко си помисли, че е открил резултата още в 96-ата секунда срещу Реал, но попадението му бе отменено от ВАР. Причината? Неговият съотборник Бенджамин Хенрихс всъщност се намеси в играта, въпреки че беше зад вратаря на Реал Мадрид Андрий Лунин. Беше отсъдено, че Хенрихс влияе на позицията на вратаря и съответно отсъдена засада.

Подобен инцидент се случи в съботната среща от Серия А между Рома и Интер на Стадио Олимпико, но той доведе до различно решение на ВАР. Попадението на Ачерби остана, въпреки че Тюрам беше в сходна на Хенрихс позиция до вратаря Руи Патрисио. След проверка на монитора реферът Марко Гуида реши, че Тюрам не е в състояние да попречи на вратаря да стигне до този удар с глава на Ачерби.

Единствената разлика с гола на Лайпциг е, че официалният служител Ирфан Пельто не беше принуден на екрана край терена и ВАР отмени гола на домакините чрез тиха проверка.

Треньорът на Рома Де Роси отказа да обвини съдията след решението му в събота, като каза: „Говорих с Гуида и му казах, че много засади като тази са отбелязани, но според мен това никога не е засада.“