Реал Мадрид срази с лекота с 2:0 коравия отбор на Атлетик Билбао в среща от 30-ия кръг на Ла Лига и лети уверено към титлата в Испания. С този успех „лос бланкос“ възстановиха преднината си на върха пред преследвача Барселона.

В герой за „кралете“ се превърна Родриго. Той грабна шоуто на „Сантяго Бернабеу“ при отсъствието на Винисиус, реализирайки и двата гола за домакините. Той сложи край на головата си суша, след като в предишните пет мача не се резписа. Сега обаче Родриго блесна с 2 страхотни попадения. Бразилецът първо откри резултата в 8-ата минута, а след това узакони победата на "лос бланкос" в 73-ата минута.

Така Реал Мадрид крачи мощно към шампионската титла. Селекцията на Карло Анчелоти събра актив от 75 точки на първото място във временното класиране. "Кралете" възстановиха аванса си от 8 точки пред втория Барселона. "Лъвовете" от Билбао засега запазват мястото си в зона Шампионска лига. Те са 4-ти с 56 пункта, но преднината им е само 1 точка пред Атлетико Мадрид, който е пети.

Двубоят започна перфектно за Реал Мадрид. Още в 8-ата минута „Кралете“ вече водеха в резултата. Домакините разпечатаха мрежата на гостите още при първата си по-сериозна атака. Родриго получи топката на крилото и напредна към пеналта  и матира Агиресабала с шут в горния му ляв ъгъл – 1:0.

„Лос бланкос“ продължи да владее инициативата. Домакините контролираха изцяло случващото се на терена.

Допълнителен проблем връхлетя гостите. Йерай Алварес се контузи в средата на първото полувреме. В игра се на негово място се появи Даниел Вивиан, който бе част от националния

Преди края на първото полувреме агресивността на Феде Валверде даде възможност на Реал да създаде нова опасност, но Вивиан изчисти в ъглов удар. А от него Чуамени стреля с глава покрай вратата. На почивката резултатът бе 1:0. А след нея нямаше промени в съставите, които завършиха първото полувреме.

Малко след антракта Браим Диас излезе на чиста позиция в дясната част на наказателното поле. Диагоналният му изстрел обаче намери страничната греда. Това бе един от характерните моменти в играта на Реал Мадрид - тимът успява рязко да смени темпото на игра и да изведе футболист на добра позиция.

Последва чудесно спасяване на Лунин след удар на Иняки. Играчите на Реал Мадрид не реагираха добре на изпълнението на ъглов удар от Алекс Беренгер и се налага да благодарят на вратаря си, че още водят в резултата.

В 59-а минута Реал Мадрид претендираше, че трябва да получи правото да изпълни дузпа. Родриго падна в наказателното поле, но преди това бе отсъдена засада, поради което и ВАР не можеше да се намеси. Повторенията обаче показаха, че последен с топката е играл Вега преди тя да стигне до Родриго и решението на съдиите е грешно. Но такова решение няма как да бъде отменено чрез ВАР.

В 73-ата минута Реал сложи точка на спора. Белингам намери Родриго в празно пространство и той с поредния си индивидуален пробив удвои аванса на лидера в класирането. Така той заби втория си гол в мача.

До края не паднаха нови голове и Реал Мадрид се поздрави със заслужена победа по пътя към титлата.

Реал Мадрид – Атлетик Билбао 2:0

Голмайстори: 1:0 – Родриго (8), 2:0 – Родриго – (73)

Реал Мадрид: Лунин , Карвахал, Начо Фернандес (к), Рюдигер, Менди, Валверде, Чуамени, Кроос, Родриго,,Белингам, Браим Диас

Атлетик Билбао: Агиресабала, Иниго Мартинес, Паредес, Алварес, Оскар де Маркос (к), Диас,  Весга, Беренгер, Сансет, Иняки Уилямс, Гурузета