Когато централният защитник на Реал (Мадрид) Едер Милитао беше принуден да напусне терена в първия мач за сезона срещу Атлетик Билбао на 12 август след ужасяващо сгъване на лявото си коляно, той беше сигурен, че кампанията му 2023-24 вече е приключила.

Пет години след като подписа от португалския Порто за сумата от 50 милиона евро, Милитао беше в разцвета на силите си и смятан от мнозина за един от най-добрите централни бранители в света. И въпреки тежката контузия, докато лежеше на болничното легло, той имаше една мечта – да се възстанови поне за участие в Копа Америка 2024.

Но човекът от центъра на отбраната на "белия балет" буквално надхвърли очакванията и се върна към тренировките предсрочно, като поднови пълноценни занимания седем месеца след операцията. И можеше да бъде видян на терена в края на март. А днес заяви, че дори и в най-смелите си мечти не се е виждал да бъде на тренировка с отбора на Реал дни преди финала в Шампионската лига, който ще бъде втори за него.

"Чувствам се така, сякаш гледам филм с мое участие", заяви Милитао пред агенция Ройтерс по повод най-чаканата среща на клубно ниво в света през сезона. Контузията дойде в момент, когато се чувствах много добре, на физическо и психическо ниво. Сега всичко изглежда толкова бързо, нали? Но за мен, след като преминах през този период, беше много трудно и болезнено", започва бразилецът разказа си.

"Когато това се случва, каквото и да си правил, рязко си принуден да спреш да правиш всичко, което е оформяло твоето ежедневие. И излизаш така от рутината, че няма как да вършиш дори eлементарни неща, разчиташ на другите дори и като влизаш да си вземеш душ. Като спортист, това беше едно смиряващо ме преживяване", продължи централният бранител.

Милитао каза, че самотата и изолацията са били най-големите му врагове в най-мрачните моменти в началото на възстановяването. И е трябвало да разчита на помощта на семейството си.

"Ако си сам и си концентриран 100 процента върху контузията, имаш чувството как в един момент ще полудееш. Изходът беше да гледам добрите неща и да ги оценя правилно. Като прекарването на повече време със семейството ми... И изведнъж, около пет месеца след операцията, когато дори се шегувах, че дори вече не съм футболист, отново започнах с топката. И започнах да се шегувам с физиотерапевта, че като нищо ще запиша няколко мача накрая на сезона. Евентуално си харесах три. Просто гледах да се самомотивирам", обяснява още бранителят дни преди финала в Шампионската лига на 1-и юни.

Възстановяването на Милитао постави мениджъра на Реал Карло Анчелоти пред трудно решение. Италианецът използва опорния полузащитник Орелиен Чуамени и Начо заедно с Антонио Рюдигер в защита, след като и Милитао, и Давид Алаба претърпяха операции на кръстни връзки. Но и Чуамени е извън терена заради травма, така че опитният италиански специалист трябва да се опре или на Начо, или на завърналия се бранител. Но и дори да се наложи да започне като титуляр, това не го притеснява.

"Чувствам се готов на 100 процента. Не го мисля, но ако започна, ще бъде невероятно изживяване! Къде бях в началото на сезона и къде дойдох в края му?! И в най-смелите си мечти не го вярвах, но ето".