Президентът на Барселона Сандро Росел хвърли оставка и се оттегли от поста. Слухове за това се появиха в последните месеци и по-късно през деня се оказа, че това е истина.

Причината е разследването на трансфера на Неймар и подозренията във финансови манипулации и злоупотреби със средства на клуба. До края на мандата му през 2016-а година начело на клуба застава досегашният вицепрезидент Хосеп Мария Бартомеу.

„Не искам несправедливи атаки към клуба и затова подавам оставка. Вече казах на няколко пъти, че всичко по трансфера на Неймар е изрядно, но нашите врагове получиха възможност да ни атакуват“.

„Последните дни не бяха приятни за мен и семейството ми. Моите близки и аз получихме заплахи и това ме накара да се запитам дали трябва да продължа да ги поставям под заплаха. За мен бе чест да служа на Барса. Благодарен съм на всички футболисти, треньори и хора, с които работих през този период. Да живее Барса! Да живее Каталуния!“ заяви Росел.

„Преди почти 4 години хиляди почитатели на Барселона дойдоха да гласуват за избора на президент. В онзи ден получих 61% от гласовете и досега действахме изцяло в интерес на клуба и неговите привърженици. Постигнахме успехи на терена и се справихме с проблеми извън него. Превърнахме Барса в световна марка, а това не е малко“ добави той.

Преди обед в четвъртък вицепрезидентите Хосеп Мария Бартомеу и Хавиер Фаус са се срещнали с Росел в дома му и са научили за решението му. Следобед пък бе свикана извънредна среща на ръководството, на която президентът е обяснил мотивите за решението си, след което седна и пред журналистите.

Хосеп Мария Бартомеу ще оглави клуба до юни 2016-а. Новият бос обяви, че няма да има промяна в приоритетите на клуба. „Ние ще продължим да защитаваме нашия клуб и да искаме уважение към него. Благодарен съм за доверието, което получавам и съм сигурен, че заедно ще постигнем целите си" изтъкна Бартомеу.